Богдан Басій Перейти до переліку статей номеру 2019:#1
Комунальні кінотеатри Києва: розвиток чи занепад?


Після об’єднання у «Київкінофільм» комунальні кінотеатри виходять на повну самоокупність, головна проблема – застарілі будівлі й обладнання.

Завдяки підтримці держави після 2014 року стався бум нового українського кіно. За підтримки Держкіно лише у 2016 році вийшло 35 повнометражних українських фільмів, у 2017-му – 47, а у 2018-му на широкий екран мало вийти 49 стрічок.

Проте зі зростанням кількості кінофільмів не збільшується доступ громадян до кіноекранів. Станом на 2017 рік у державі функціонували лише 169 кінотеатрів і 464 екрани. Ледь не третина з них – у Києві.

Станом на той самий 2017 рік у Києві працювали 56 кінотеатрів, у яких розміщено понад 100 екранів. Переважна більшість екранів належать приватним мережам кінотеатрів, решта – комунальним підприємствам.

Збентежений останніми новинами про закриття кінотеатру «Кінопанорама», я поцікавився, який стан справ у комунальних кінотеатрах міста, поспілкувавшись із першим заступником директора комунального підприємства «Київкінофільм» Ларисою Леонідівною Зубенко.

Комунальні кінотеатри міста: чи прибуткові вони?

Так, нині вони прибуткові. Спершу, коли комунальними були лише маленькі дитячі кінотеатри, наприклад, «Промінь», «Факел», «Пролісок», вони не були самоокупними: 70 % заробітної плати надходило з бюджету міста. Кінотеатри мали застарілу техніку й незадовільний стан примі-щень.

З 2014 року, коли до комунального підприємства приєднались також і великі кінотеатри, як-от «Флоренція», «Київська Русь», «Дніпро» (колишній «Ленінград»), «Кіото» (колишній «Росія»), кінотеатри вийшли на самоокупність.

Тепер у комунального підприємства на балансі 17 кінотеатрів, 10 з них робочі.

Як місто допомагає розвитку кінотеатрів?

Головна проблема більшості комунальних кінотеатрів – це застарілі будівлі й обладнання. Тому «Київкінофільму» допомагає місто. У березні 2017-го депутати Київради проголосували за зміни до комплексної міської цільової програми «Столична культура на 2016–2018 роки». Завдяки чому було додатково виділено кошти на капітальний ремонт приміщень комунальних кінотеатрів та модернізацію обладнання для кінопоказів. За рік подаються кошториси до системи ProZorro.

Що відбувається з комунальними кінотеатрами?

З 2015 року починається ревіталізація закладів: за свої кошти вони оновлюють техніку, ремонтують будівлі й приміщення. Діє стратегія збільшення кінозалів у кінотеатрах. У 2016-му відкрито десять нових кінозалів. Також триває ремонт вхідних груп, фойє, барів.

Таких результатів домоглися під керівництвом нового директора Дениса В’ячеславовича Хомича.

Яка ситуація з «Кінопанорамою»?

У місті є кінотеатри, що перейшли в приватну власність ще в 90-х: «Кінопанорама», «Україна», «Нивки», ім. О. Довженка та деякі інші. Більшість із них уже не діють. Чому закрили «Україну» і що з «Кінопанорамою» – невідомо. Кінотеатри «Київ» і «Жовтень» залишилися в комунальній власності, але їх передано в тимчасову оренду.

Чи можуть комунальні кінотеатри конкурувати з приватними?

Комунальні кінотеатри однозначно конкурують з приватними за глядача. Передовсім – у ціні квитка. Якщо в приватних кінотеатрах вартість квитка починається від 60–70 грн, то в комунальному кінотеатрі – від 40 грн. Також деякі комунальні кінотеатри, як, наприклад, «Лейпциг» на Борщагівці, можуть конкурувати з приватними і за показником завантаженості.

Те саме можна сказати й про ситуацію з українським кіно. Колишній кінотеатр імені Чапаєва на Львівській площі, що став кінотеатром виключно українського кіно «Ліра», постійно збирає повну залу.

Отже, комунальні кінотеатри Києва: розвиток чи занепад?

Можна підсумувати, що тенденція до розвитку кінотеатрів є: вони повертаються у власність міста, їх активно розбудовують і розвивають; у кінотеатрах зростає кількість як глядачів, так і касових зборів. Одним із останніх у комунальну власність повернувся кінотеатр «Екран», най-старіший у столиці. Проте ситуація там складна, оскільки після пожежі лишились тільки стіни. З минулого року разом із МЗС та Держкіно підприємство працює також і над проектами з популяризації українського кіно за кордоном та активно контактує з іншими комунальними кінотеатрами в Болгарії, Латвії, Литві, Польщі.

Тож, поза сумнівом, комунальному кінотеатру в Києві бути!


Корисні статті для Вас:
 
Лариса Зубенко: «Показати український фільм – велика проблема»2015-06-11
 
Людмила Горделадзе: «У мене є мета»2015-01-11
 
Дожити до сорокаліття молодим2011-03-05
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2019:#1

                        © copyright 2024