Редакція Перейти до переліку статей номеру 2019:#3
Мистецька хроніка


Уперше в конкурсі МКФ в Анессі

Анімаційний фільм «Кохання» режисера Микити Лиськова увійшов до конкурсної програми короткометражних стрічок Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів у Анессі. Стрічка розповідає історію кохання за допомогою символів і складається з епізодів, не пов’язаних між собою сюжетно і стилістично, які мають єдиний настрій та єдиний сенс. Фільм знято без слів, дотепна історія-роздум про стосунки між людьми розкривається через звуки. Створений компанією «Т.Т.М.» за 100 % підтримки Держкіно.

Українська режисерка отримала часткове фінансування IDFA Bertha Fund

Документальний проект «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик став одним із дев’яти відібраних проектів, між якими Фонд розділив 110 тисяч євро. Це повідомлено на офіційному веб-сайті кінофестивалю IDFA. Всього на грантову програму IDFA Bertha Fund надійшло 220 проектів із 70 країн світу. «Земля блакитна, ніби апельсин» стала одним із 16 відібраних учасників IDFAcademy Summer School 2018, і її творці пройшли навчання з розвитку сценарію. Молоді кінематографісти дивилися та обговорювали фільми, опановували вміння презентувати свої проекти на пітчингах. Стрічка створюється компанією «Альбатрос Коммунікос Україна» за підтримки Держкіно ( 2 млн 728,1 тис. грн). У ній ідеться про життя сім’ї, яка живе в червоній зоні Донбасу. Міни все ще падають, але підлітки у воєнній зоні хочуть жити, любити, сміятися, вчитися і навіть знімати власні фільми.

Передпродаж прав на показ «Захара Беркута» в Іспанії

Кінокомпанія Film.ua Group на європейському кіноринку EFM, що відбувся в рамках Берлінського МКФ, уклала договір про передпродаж прав на показ українського екшну «Захар Беркут» режисера Ахтема Сеїтаблаєва (в-во компанії Kinorob та Cinema Day) на території Іспанії з компанією Flins & Piniculas. Про це повідомила прес-служба Film.ua. У команді проекту, крім Сеїтаблаєва, співрежисер Джон Вінн, автори сценарію Ярослав Войцешек, Річард Ронат, оператор Юрій Король, художник-постановник Владислав Одуденко, художниця костюмів Антоніна Белінська. Продюсери: Єгор Олесов, Юрій Карновський, Джефф Райс, Раджа Коллінз. У ролях: Роберт Патрік, Андрій Ісаєнко, Олег Волощенко, Поппі Дрейтон, Аліна Коваленко. Стрічка «Захар Беркут» за мотивами однойменної повісті Івана Франка розповідає про події 1241 року: монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до Карпатських гір, зупиняється. Уночі місцеві мисливці брати Беркути потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців на чолі з Захаром Беркутом має план, щоб назавжди зупинити ворога.

Триває робота над фільмом «Чорний ворон»

Нещодавно «ТЕТ Продакшн» на замовлення телеканалу «1+1» розпочав зйомки історичної драми «Чорний ворон» за мотивами роману Василя Шкляра («Залишенець. Чорний ворон» розійшовся накладом 300 тисяч примірників). Йдеться про історію життя та кохання Івана на прізвисько Ворон, учасника повстанського руху часів Холодноярської республіки. Одвічна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються в його селі. Саме тому він жертвує спокоєм та сімейним затишком і починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі. Головну роль Ворона виконає молодий український актор Тарас Цимбалюк. Окрім нього, задіяні Павло Москаль, Андрій Мостренко, Ксенія Данилова, Даниїл Мірешкін, Зоряна Марченко, Наталя Сумська. Про підписання угоди між каналом «1+1» і письменником Василем Шкляром про виробництво 4-серійної історичної драми «Залишенець. Чорний Ворон» у лютому 2016 року повідомив генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко. У 2017 стало відомо, що режисером стане Олег Туранський. Навесні 2018-го «1+1» повідомив, що зніматиме Тарас Ткаченко. Зйомки розпочались наприкінці жовтня 2018 року.

Прес-служба «1+1 media»

Помер актор театру і кіно Сергій Романюк

«До глибини душі зачепила звістка про смерть актора Сергія Романюка... Попри вік, він був сповнений енергії і планів. Готувався до виступів з “Новим театром” і міг дати фору будь-якому молодому. Від нього йшов неймовірний позитив і така душевна, ненав’язлива мудрість. Мало що в цій скромній, простій людині видавало зірку екранів, народного артиста», – йдеться в повідомленні. Сергій Романюк – український актор, член Національної спілки кінематографістів України, народився 21 липня 1953 року в Кривому Розі на Дніпропетровщині. У 1998 році отримав звання народного артиста України. З 1972 року працював в Івано-Франківському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Івана Франка. Сергій Романюк знявся майже у 40 фільмах, зіграв близько сотні ролей. Найголовнішою вважав роль Митрополита Шептицького у фільмі «Владика Андрей». Серед найвідоміших фільмів Романюка – «Гетьманські клейноди», «Записки кирпатого Мефістофеля», «Страчені світанки», «Мамай», «Пристрасть», «Райські птахи».

Пішов з життя Віктор Лукаш

20 лютого 2019 року на 84-му році пішов з життя звукорежисер, композитор, педагог, піаніст, заслужений діяч мистецтв України, президент Київського благодійного фонду сприяння теле-, кіновиробникам «Мегаполіс», голова Асоціації звукорежисерів кіно та ТБ Національної Спілки кінематографістів України Віктор Миколайович Лукаш. Народився 1935 року в Харкові, закінчив Київський політехнічний інститут (1953–1958, електроакустичний факультет), Київську державну консерваторію ім. П. І. Чайковського (1967, клас фортепіано). З 1958 року працював звукорежисером Київської студії телебачення, звукорежисером вищої категорії Національної кіностудії ім. О.Довженка, мав досвід роботи на різних студіях, зокрема на «Lukas Film» (США), «Мосфільм» (Росія) тощо. Як звукорежисер працював над фільмами «Невідомий, якого знали всі» (1973), «Дніпропетровськ» (1977, докум., диплом VII ВФ телефільмів, Ленінград, 1977), «Мужність» (1980, т/ф), «Стратити неможливо» (1982), «Повернення з орбіти» (1983, Золота медаль Паризького КФ), «Твоє мирне небо» (1984), «Розпад» (1990), «Христос воскрес» (1991), «Братство» (2005), «Інше життя, або Втеча з того світу...» (2006). 1991 року в КНУТКТ ім. І. Карпенка-Карого вперше здійснено набір курсу «Звукорежисура», керівником якого став Віктор Миколайович. Саме за його ініціативи (та за активної участі В. Б. Кісіна) 16 вересня 2002 року була створена кафедра звукорежисури, Віктор Лукаш її очолив і плідно працював над підготовкою фахівців-звукорежисерів.

Ретроспектива української анімації

відбулася 5 березня в Синій залі Будинку кіно. Її організувала редакція «Кіно-Театру» з нагоди виходу книжки Лариси Брюховецької та Анастасії Пащенко «Українська анімація». Презентацію вели автори. На вечорі виступили Євген Сивокінь, Олег Педан, Сергій Марченко. Глядачі могли переглянути фільми: «Тук-тук та його приятель Жук» (1935) Євгена Горбача, «Ведмедик і той, що живе в річці» (1966) Алли Грачової, фрагмент фільму «Сказання про Ігорів похід» (1972) Ніни Василенко, «Короткі історії» (1970) Давида Черкаського, «Як козак щастя шукав» (1969) Володимира Дахна, «Людина, яка вміла робити дива» (1969) Єфрема Пружанського, «Засипле сніг дороги…» (2006) Євгена Сивоконя, «Йшов трамвай № 9» (2002) Степана Коваля, «Атракціон» (2015) Олега Педана.

День народження Лідії Островської

У столичному Будинку кіно відзначили 110-ту річницю від дня народження Лідії Миколаївни Островської – дивовижної жінки, яка пройшла непростий шлях від акторки німого кіно до режисерки науково-популярних фільмів. На вечорі демонстрували родинні фото, показали фагменти її фільмів і спогади її колег зі славнозвісної студії «Київнаукфільм» та членів родини чудового подружжя українських кінорежисерів Арнольда Кордюма і Лідії Островської.


Корисні статті для Вас:
 
Творчі пошуки українського кіно останніх років2019-05-11
 
«За нашу і вашу свободу!». Польські аси у Битві за Британію2019-06-11
 
Незбагненна Сумська2019-05-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2019:#3

                        © copyright 2024