Редакція Перейти до переліку статей номеру 2019:#6
Мистецька хроніка


ІХ Екологічний фестиваль документального кіно

Фестиваль тривав у Полтаві 21–22 вересня в кінотеатрі Wizoril (організатор Олександр Калашніков). Обсяг фільмів – 15 хвилин – мотивував до дисципліни, і вміння цінувати час глядачів та учасників.

У номінації «Людина та природа» головну нагороду здобув фільм «Палітра вібрацій: Анатолій Лавріненко» Дениса Зозулі. Пізнавальним був «Прип’ять – Стохід» Руслани Мельник та Віталія Герасимлюка: ідеться про унікальний куточок українського Полісся, Національно-природний парк.

В іншій номінації – «Мистецтво жити» – переміг Ігор Ізотов з 6-хвилинною стрічкою «Майстер» про юнака з обмеженими можливостями Івана Мая, майстра спорту з настільного тенісу. Ще одна стрічка інклюзивної теми – «Женя» Дани Маслюк.

«Атлантида» та її перемоги

Повнометражний ігровий фільм Валентина Васяновича «Атлантида» здобув престижну перемогу в програмі «Горизонти» 76-го Венеційського МКФ (серед 19 робіт з різних країн). Стрічка розповідає про майбутнє повернення окупованого Донбасу до складу України; про судоми перед остаточною руйнацією міфу індустріального Донбасу: на рівні промислового ландшафту, і насамперед – у людському вимірі. Антиутопія «Атлантида» увійшла також до програми 44-го МКФ у Торонто (5–15 вересня) в секції Contemporary World Cinema.

Огляд нових імен сучасного українського кіно

12–14 вересня у Будинку кіно відбувся перший «Кіноогляд сучасного українського кіно» (організатори: члени ГО «Сучасне Українське Кіно» /«СУК»/, за підтримки Українського культурного фонду та Держкіно). Мета: відкрити нові імена серед студентів, випускників і дебютантів. Ґран-прі отримала к/м анімаційна стрічка «Сама собі тут» Анни Дудко (нагорода – сертифікат на 20000 грн на послуги KWA Sound Production). Переможці: «Ім’я моє тобі залишу» Олександри Панченко (найкраще документальне), «Піца, Паста і Баста» Валерії Ободянської (найкраще ігрове), «Сама собі тут» Анни Дудко (найкраще анімаційне), «Lover» Матвія Кішака (найкраще експериментальне). Ігровий к/м фільм «MUTE» Кирила Земляного здобув спеціальну відзнаку від «СУК» та сценарного курсу «Тераріум». Відбувся також Інтенсив кінокритиків.

Відкриття Музею кіно в Центрі Олександра Довженка

У програмі заходу, який припав на 12 вересня, – виставка «ВУФКУ. Lost & Found», присвячена успішній діяльності Всеукраїнського фотокіноуправління у 1920-х роках. У відновлених приміщеннях Центру площею 1500 кв м – експонати (кадри з фільмів, кінохроніки й анімації, архівні документи та фото) із фондів як Центру Довженка, так і низки архівів і музеїв. Участь у проекті взяли: Національний художній музей України, Музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Державний політехнічний музей, Музей кіностудії ім. О. Довженка, Музей книги і друкарства України, Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, Національний музей медицини України, Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України, Книжкова палата України. Кураторська група виставки: Станіслав Мензелевський, Анна Онуфрієнко, Олександр Телюк. Виставку підтримав Український культ. фонд.

Фільм проєкту «Дивись українське!» переміг на МКФ «Кіно і ти»

Фільм «Кобзарський цех» Віктора Придувалова став переможцем у національній програмі категорії «Професіонали» у номінації «Ігрове кіно, короткий метр».

Знімається слов’янське фентезі

На Житомирщині історичний серіал «Слов’яни» знімають чотири режисери: двоє словацьких – Петер Беб’як та Міхал Блашко, двоє українських – Сергій Санін та Олег Стахурський. Виробництво: Україна і Словаччина. Це перший 12-епізодний серіал в Україні, в основі якого лежать традиції та міфологія давніх слов’ян.

«Відкрита сцена»

У вересні в столиці тривав II Всеукраїнський фестиваль недержавних театрів «Відкрита сцена». Проєкт, заснований НСТДУ для театральних колективів недержавного сектора, відбувається за підтримки Департаменту культури КМДА.


Корисні статті для Вас:
 
Виживання: корейська формула2019-11-11
 
Влада, насилля і медіа. «Вайнштейн»2019-11-11
 
«В разоблачении двурушнической, националистической линии...»2019-11-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2019:#6

                        © copyright 2024