Редакція Перейти до переліку статей номеру 2020:#4
Мистецька хроніка


«Чорнобильські бабусі» вийшли онлайн

До 34-ї річниці Чорнобильської трагедії платформа takflix.com випустила документальний фільм незалежних американських режисерок Холлі Морріс та Енн Боґарт. Його героїні мешкають у Чорнобильській зоні відчуження. Більшість їхніх сусідів уже давно виїхали, а чоловіки померли, та ця вперта жіноча компанія тримається, живучи в одному з найнебезпечніших місць. Світова прем’єра фільму відбулася на кінофестивалі в Лос-Анжелесі, де він отримав приз за найкращу режисуру. Стрічка доступна до перегляду з українськими та англійськими субтитрами на всіх територіях світу, крім Північної Америки.

Українська кіноакадемія вручила нагороди у 22 номінаціях

Молодіжна комедія «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча дістала відзнаки аж у чотирьох номінаціях: найкращий фільм, відкриття року, найкраща жіноча роль (Ірма Вітовська), найкращий сценарій (Антоніо Лукіч та Валерія Кальченко). Драма «Вулкан» Романа Бондарчука здобула три «Золоті дзиґи»: за операторську роботу (Вадим Ільков), чоловічу роль другого плану (Віктор Жданов), «звук» (Борис Петер). Екранізація героїко-історичної повісті Івана Франка «Захар Беркут» Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна також має три нагороди: за кращу роботу художника-постановника (Владлен Одуденко), грим (Алла Леонова) і дизайн костюмів (Антоніна Белінська). Трагедія «Додому» Нарімана Алієва отримала статуетку за режисуру та найкращу чоловічу роль (Ахтем Сеїтаблаєв). Наталя Сумська заслужила нагороду за найкращу жіночу роль другого плану у фільмі «Чорний ворон» Тараса Ткаченка. «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» Надії Парфан визнано найкращою документальною стрічкою. Найкраща короткометражка – «У нашій синагозі» Івана Орленка, а найкраща анімація – «Кохання» Микити Лиськова. Глядацькі симпатії виявились на боці трагедії «Крути 2018» Олексія Шапарєва, а премію за вагомий внесок у розвиток українського кіно присудили Аді Роговцевій.

«В першу чергу відрізають від культури…»

У березні понад сотня діячів культури закликали уряд та президента не скорочувати видатки на культуру. 8 травня Рада з державної підтримки кінематографії на відкритому засіданні затвердила оновлений розподіл бюджетних коштів у зв’язку зі скороченням асигнувань загального фонду бюджетної програми з 750 млн грн до 450 млн грн. «Якщо ми перебуваємо в такому стані, коли нібито по всіх засіках вишкрібають гроші на те, щоб економіка витримала, то доволі дивно, що в першу чергу відрізають від культури, зокрема від кіно. При цьому залишають дотаційними резиденції президентські й горілчані заводи у структурі Державного управління справами», – каже Ахтем Сеїтаблаєв. Наслідки «секвестру» настануть за два-три роки.

Вчені, актори, режисери закликають змінити життя після пандемії

На початку травня на сторінках французького видання Le Monde опубліковано відкритий лист 200 представників світу науки, кіно та шоу-бізнесу. Люди не мають повертатися до попереднього життя після пандемії, вважають автори. Вони закликають світових лідерів і рядових громадян «глибоко переглянути мету й цінності», аби уникнути важких соціальних наслідків через знецінення життя. «Немає повернення до норми» – така назва цього колективного заклику. Із діячів культури його підписали Жульєтт Бінош, Кейт Бланшетт, Барбара Стрейзанд, Маріон Котіяр, Пенелопа Крус, Мадонна, Хав’єр Бардем, Роберт Де Ніро, Хоакін Фенікс, Адам Драйвер, Віллем Дефо, Рейф Файнс, Михаїл Баришніков, Альфонсо Куарон, Джим Джармуш, Педро Альмодовар та ін.

Кінофестивалі: зміна дат і формату

Поширення вірусу COVID-19 та карантин впливають на проведення ключових кінозаходів. Так, у Франції скасували 73-й Каннський МКФ; натомість кінострічки з конкурсної програми фестивалю збираються показати восени на інших кінофестивалях. Скасовано МКФ у Локарно. Перенесено на наступний рік МКФ у Карлових Варах. В Україні ювілейний, 50-й, МКФ «Молодість» планують провести 22–30 серпня ц. р. (дата може змінитися). 11-й Одеський МКФ буде проведено в онлайн-форматі восени, 25 вересня – 3 жовтня; як планують організатори, до програми ввійде також традиційний open-air кіноперформанс на Потьомкінських сходах.

Глобальний кінофорум

У ситуації пандемії компанія YouTube спільно з фестивалем у Трайбеці запропонувала проведення глобального МКФ. Учасниками десятиденної події (29 травня – 7 червня) стали двадцять найбільших кінофестивалів світу, зокрема Каннський і Венеціанський, «Санденс», «Берлінале», «Трайбека». До програми увійшли кінострічки різних жанрів і тривалості. Доступ до фільмів був вільним, за адресою https://www.youtube.com/weareone.

Французький документальний фільм про сучасну Україну

У 43-хвилинній стрічці «Дипломати – люди дії на усіх напрямках в Україні» очільниця французького диппредставництва на Кіпрі, посол Франції в Україні у 2015–2019 роках Ізабель Дюмон розповідає про Україну, її потенціал та проблеми. Йдеться і про візити французьких дипломатів у Широкине, Гнутове й Маріуполь, зустрічі з місцевими мешканцями, а також правозахисниками й представниками міжнародних організацій, про співпрацю з іноземними дипломатами. Є в ній аналіз заходів за участю представників української влади й французьких дипломатів, зокрема саміту Нормандської четвірки у грудні 2019 року в Парижі. Також дипломатка розповіла про французькі проєкти в Україні останніх років, серед яких і зведення укриття над Чорнобильською АЕС та фільтрувальної станції в Маріуполі, надання 55 гвинтокрилів виробництва Airbus Helicopter МВС, ДСНС і Нацгвардії України. Документальний фільм викладено на YouТube; франкомовна стрічка має субтитри українською мовою.

Студія «Телекон» випустила документальний серіал «1945»

До 75-х роковин закінчення Другої світової війни відомий документаліст Ігор Кобрин завершив документальний серіал «1945». «Наш серіал не “скороспілка” під дату (ми працювали над ним майже два роки) і не пропаганда будь-якої точки зору, а роздум про ті, як нам здається, дуже неоднозначні події 75-літньої давності», – зазначає режисер. Серіал показали на каналі «Україна 24» 8 травня з наступним обговоренням 9 травня. «Стрічки Ігоря Кобрина розповідають про історичний поворот світу та про те, як він вплинув на український народ. Це чесний, хоча й жорстокий погляд на період Другої світової війни. На час, що забрав мільйони життів. Ми вважаємо, що важливо показати глядачам новий ракурс глобальних історичних процесів», – таку оцінку головного редактора «Новинної групи Україна» Юрія Сугака наводить видання «Сегодня».

Німецька нагорода українському сценаристові

Зареєстроване на державному рівні міжнародне товариство «Кольори мистецтва» з Німеччини («Farben der Kunst»,  Deutschland), яке об’єднує письменників, художників та акторів, нагородило своїм почесним дипломом із формулюванням «за високі помисли і духовний аристократизм» відомого українського письменника, журналіста, перекладача, автора пісень, критика, президента Міжнародної літературно-мистецької академії України, редактора газети «Чернігівщина: новини і оголошення» Сергія Дзюбу. Його подвижницька, високодуховна, талановита діяльність достойно популяризує на світовому рівні українську літературу, культуру, Українську державу. «Це – інтелектуал та гуманіст, справжній Посол миру, чия яскрава творчість і самовіддана міжнародна та громадська робота об’єднують народи», – зазначив Генріх Дік.

Режисер Заза Буадзе і його «Небо-парасолька»

Йдеться про українсько-італійську стрічку «Небо-парасолька», яку знімали в одному із сіл Верховинського району на Івано-Франківщині. У ній розповідається про те, як в Італії помирає жінка й заповідає своєму синові розвіяти її прах на вежі в рідному селі. Та коли син приїхав туди, то побачив, що вежа вже давно зруйнована. Тоді він взявся відновлювати її, щоб виконати останню волю матері.

«Червоний. Без лінії фронту»

Зйомки фільму «Червоний. Без лінії фронту» за однойменним кінороманом Андрія Кокотюхи почалися два роки тому і знову продовжились на Тернопільщині наприкінці лютого. За цей час режисера Зазу Буадзе, який знімав першу частину («Червоний»), змінив режисер Тарас Ткаченко. Події у фільмі розгортатимуться в 1935–1945 роках на територіях, які нині належать до Тернопільської та Волинської областей. Уперше буде показане життя українців у міжвоєнний період, протистояння патріотів репресіям польських, німецьких та російсько-радянських окупантів. Данило Червоний пройде шлях від студента Кременецького ліцею до командира загону Української Повстанської Армії.


Корисні статті для Вас:
 
Немає вибору в художника2020-07-11
 
Гештальт-терапія2020-07-11
 
Початок для подальшої розмови2020-07-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2020:#4

                        © copyright 2024