Пилип Ілленко Перейти до переліку статей номеру 2010:#6
Нова версія " Молитви за гетьмана Мазепу"


На прохання редакції журналу "Кіно-Театр" син Юрія Герасимовича Пилип Іллєнко розповів про нову версію фільму "Молитва за гетьмана Мазепу"

Коли наприкінці 2001 року було завершено роботу над фільмом «Молитва за гетьмана Мазепу», не вистачило державних коштів на його якісне сучасне озвучення. В лютому 2002 року на «Берлінале» фільм показували у версії звуку «моно», що відчутно знижувало враження від фільму. Хоча ще тоді велися пошуки можливостей завершити роботу, й Міністерство культури і мистецтв України, на чиє замовлення випускався фільм, уклало угоду з однією продюсерською компанією, якій передавались права показу фільму на 5 років, а вона зобовязувалась зробити звук «Долбі», забезпечити прокат і фестивальні покази. Однак жодного пункту угоди не виконано - була поїздка тільки на фестиваль до Берліна. В результаті технічно фільм не був завершений.

Влітку 2008 року новоствореній компанії «Іллєнко Фільм» вдалося укласти угоду з Державною Службою кінематографії про створення нової версії фільму. Її було завершено в лютому 2010 року.

Що зроблено в новій версії? 1) багатоканальний звук, що означає: фільм можна показувати у кінозалах з найсучаснішим устаткуванням, 2) додано закадровий авторський коментар Юрія Іллєнка, який пояснює історичні події, про які йдеться, а також долю самого фільму, 3) незначні купюри (приблизно 10 хвилин), що не впливає на зміст фільму. Тепер його тривалість - 144 хв.

Безперечно, якісний звук відчутно поліпшив фільм - добре чути репліки персонажів, музику, шуми. Зовсім інше сприйняття, зокрема сцени Полтавської битви.

Нова версія існує у форматі HD video - це вища якість, ніж DVD. Чому не кіноплівка? Технічно існує можливість перевести нову версію на кіноплівку, проте для цього потрібні додаткові інвестиції. А сьогодні вже багато залів обладнані якісною відеопроекцією, і їх кількість зростає, тож додаткові витрати на переведення фільму на плівку поки що недоцільні. Нову версію ми робили в компанії «Time-Line».

На часі - показати її глядачам. Уже відбулося кілька пробних показів: у листопаді 2009 року в Польщі, 4 червня на кінофестивалі «Мамай-фест» у Дніпродзержинську, 23 серпня у Львові на КФ «Кінолев».

Крім того, щойно завершено реставрацію фільмів Юрія Іллєнка та випуск їх на DVD. Фільм «Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія» та сім реставрованих фільмів побачить глядач у найбільших містах України, починаючи з жовтня 2010 року. У Києві акція почнеться 15 жовтня в кінотеатрі «Київ», де впродовж тижня кожного вечора демонструватиметься один із фільмів. Квитки продаватимуться в касах.

Є вже попередня домовленість з Луганськом, Черкасами, Каневом, Ужгородом, Івано-Франківськом. Організаційна робота триває. Підтримують нас громадські інституції, зокрема партія ВО «Свобода», зацікавлені в популяризації українського кіно і творчості Юрія Іллєнка.


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2010:#6

                        © copyright 2024