Редакція Перейти до переліку статей номеру 2012:#3
Синдром Юди


Ва­силь Тру­бай у стат­ті «Кі­на не бу­де? Тре­тя се­рія» («Кі­но-Те­атр», №4, 2011), про­ана­лі­зу­вав­ши сце­на­рій «Матч смер­ти», що йо­го пла­ну­ва­ла зні­ма­ти ро­сійсь­ка сту­дія «Ре­кун-Си­не­ма», вия­вив йо­го від­вер­те ан­ти­ук­ра­їнсь­ке спря­му­ван­ня. Пись­мен­ник із бо­лем заз­на­чив: «Най­зух­ва­лі­ше в цій іс­то­рії те, що «Ре­кун-Си­не­ма» на­ду­ма­ла зні­ма­ти фільм про не­гі­дни­ків-ук­ра­їн­ців са­ме тут, на на­шій ук­ра­їнсь­кій зе­млі; що ці сі­не­ма­твор­ці за­лу­ча­ють на ро­лі ук­ра­їнсь­ких зрад­ни­ків, по­лі­ца­їв і при­дур­ків са­ме на­ших ук­ра­їнсь­ких ак­то­рів; а до всьо­го то­го, ще й по­ка­зу­ва­ти­муть те кі­но в нас, в Ук­ра­ї­ні, і ми за­пла­ти­мо за пе­ре­гляд, ком­пен­су­вав­ши та­ким чи­ном їх­ні ви­тра­ти на зйом­ки».

Як у воду дивився! Фільм «Матч» за­вер­ше­но. 18 бе­рез­ня на ка­на­лі «1+1» по­ка­за­ли сю­жет, цій по­дії прис­вя­че­ний, і жур­на­ліст­ка звер­ну­ла­ся до за­дія­но­го у філь­мі на­род­но­го ар­ти­ста Ук­ра­ї­ни Ос­та­па Ступ­ки, який і зі­грав роль од­но­го з таких по­лі­ца­їв. На за­пи­тан­ня, чо­му в ньо­го у філь­мі на ру­ка­ві си­ньо-жов­та пов’яз­ка, адже та­ких по­лі­цаї не но­си­ли, він від­по­вів: йо­му бай­ду­же, як і що тоді хто но­сив. І до­дав, що прий­має будь-які про­по­зи­ції знімати­ся, бо йо­му, ве­ли­ко­му ак­то­ру, йо­го нень­ка-Ук­ра­ї­на не за­без­пе­чує ро­лей… Тоб­то за гроші зам­ож­них іноземців він, не роз­ду­мую­чи, може га­нь­би­ти свою рід­ну матір, яка йо­му не змо­гла щось «за­без­пе­чи­ти».

У ви­ста­ві «На по­лі кро­ві» Ос­тап Ступ­ка грає Юду, пе­ре­кон­ли­во ви­пра­в­до­вую­чи йо­го зра­ду. Учи­те­ля, якого Юда продав, уже не­має в жи­вих, але со­вість у цьо­го персонажа спо­кійна. Вра­жен­ня та­ке, що ак­тор не мо­же ви­йти з цьо­го об­ра­зу, й то­му охо­че грає зрад­ни­ка і за­про­дан­ця в анти­українському фільмі, й, не со­ро­мля­чись, сприя­є, як на­пи­сав Ва­силь Тру­бай, «да­ле­ко­гляд­ній по­лі­ти­ці зни­щен­ня Ук­ра­їн­ця».


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
"Кіна не буде?" Третя серія2011-08-07
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2012:#3

                        © copyright 2024