Ольга Велимчаниця Перейти до переліку статей номеру 2012:#4
Невичерпний Курбас


Творчий спадок Леся Курбаса у 21-ст : бібліогр. покажч./ М-во культури України, Харк. держ.акад культури, Бібліотека; [уклад: С.В. Євсеєнко, С. І. Гордєєв, О.М. Левченко; наук. ред. О. І. Чепалов].- Х: ХДАК, 2012.-220 с.

Починаючи з лютого і аж до травня цього року театральна спільнота відзначала ювілей Леся Курбаса - його 125-річчя. До цієї дати було заплановано чимало цікавих подій, серед яких і презентація бібліографічного покажчика "творчий спадок Леся Курбаса у 21 ст.", що відбулася в рамках Міжнародної наукової конференції "Лесь Курбас в контексті світової та вітчизняної культури" в Харкові.

Творчий спадок Леся Курбаса дуже значний та розмаїтий. На жаль, з практичною його частиною, а саме виставами та фільмами, ми можемо ознайомитися лише за фотографіями та текстами. А от щодо лекцій, листів, щоденникових записів, перекладів тощо - тут ситуація краща. Все нові й нові матеріали продовжують віднадходитися в архівах та друкуватися для того, щоб кожен охочий зумів відкрити для себе ще щось про людину, творчий досвід якої є невичерпним та важливим для різних поколінь театральних діячів. Так, у другому номері "Кіно-Театру" було вперше опубліковано листи Курбаса до харківського драматурга І.Дніпровського, виявлені С. гордєєвим та С.Євсеєнко в архівному фонді Харківського літературного музею.

Крім того, осмислити та вивчати діяльність Леся Курбаса не втомлюються театрознавці, і не лише українські. І не дивно, адже тут маємо широкий спектр для досліджень, про що свідчать уже пункти розділу "Публікації про життя і творчість Леся Курбаса" у покажчику, як-от: "Роль Леся Курбаса у розвитку театральної справи України", "Лесь Курбас і театральні системи початку 20 ст.", "Лесь Курбас - актор", "Лесь Курбас - театральний режисер і педагог", "Лесь Курбас і кіно", "Лесь Курбас і музика", "Лесь Курбас і літературне середовище його часу", і це ще далеко не весь перелік.

Як зазначено у передмові від укладачів, спадок Леся Курбаса раніше вже був зібраний та систематизований у таких виданнях, як "Лесь Курбас у театральній діяльності, в оцінках сучасників, - документи"(Балтимор-Торонто, 1989) та покажчик О. Попова "Лесь Курбас: указатель литературі за 1957-1987 гг." (Харків, ХДНБК, 1988). Ці два видання надають найбільш повну бібліографію за період 1906-1989 рр., присвячену Лесю Курбасу. Покажчик "Творчий спадок Леся Курбаса у 21 ст." хронологічно продовжує попередні видання та містить публікації з 1988 по 2012 рр., а також ті матеріали, які не увійшли до попереднього покажчика.

Укладачі - завідувач бібліографічного відділу бібліотеки ХДАК С. Євсеєнко, бібліограф О. Левченко та завідувач кафедри режисури, професор, кандидат мистецтвознавства С. Гордєєв - вдало систематизували велику кількість матеріалу, впорядкувавши його у три розділи. Перший має назву "Творча спадщина Леся Курбаса" і включає в себе бібліографічні відомості щодо його праць. Другий розділ - найбільший за обсягом, бо охоплює всю тематику видань про життєвий та творчий шлях режисера. Він свідчить про те, що найбільша увага дослідників стосується саме режисерської та педагогічної діяльності Леся Курбаса, його біографії, його учнів та послідовників, а також впливу на сучасний театральний процес. Можна ще помітити й відносно велику кількість матеріалів, присвячених ушануванню пам'яті режисера, які у поєднанні з різноманітними подіями, хоча б навіть цьогорічними до ювілею Майстра, свідчать про незгасний інтерес та повагу до цієї особистості. Також до згаданого розділу увійшли відомості про "Кінофільми, теле- та радіопередачі про Леся Курбаса". У третьому розділі вперше представлено архівні матеріали про режисера, які потрапили сюди з Харківського літературного музею, Музею Харківського театру ім. Т.Шевченка, Харківського історичного музею, а також із приватної колекції С.Гордєєва.

Загалом покажчик містить 1283 позиції, причому його укладачі, здійснивши чималу та необхідну роботу в бібліотеках, архівах, фондах музеїв, не претендують на вичерпність охопленого матеріалу. А, зважаючи на незмінну тенденцію зацікавленості Курбасом старших та молодших театрознавців, покажчик стане цінним надбанням бібліотек та приватних колекцій дослідників і шанувальників театру.


Корисні статті для Вас:
 
Відкриття харківських науковців. До 125-річчя Леся Курбаса2012-04-13
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2012:#4

                        © copyright 2024