Редакція Перейти до переліку статей номеру 2012:#5
Мистецька хроніка


V Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art

26–29 липня у Львівському Палаці мистецтв відбувся Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art. Переможців обирали глядачі та журі, до якого увійшли режисери Вінсент Мун (Франція), Ізольда Уґадоттір (Ісландія) та ін. Стрічки, серед них українська «Я космос» Віталія Дмитрука, боролися у п’яти номінаціях. Ґран-прі здобув «Грибок» Шарлотти Міллер (Швеція, 2011). Найкращим ігровим фільмом визнано «Фабрику» Алі Мурітіба (Бразилія, 2011), а найкращим експериментальним – «Не залишай ні хмаринки» Пабло Ґонзалеса (Франція–Німеччина, 2010).

Кіновечори в Гостиному дворі

Серед заходів, спрямованих на збереження Гостиного двору – важливої архітектурної пам’ятки Києва кінця ХVІІІ ст., яка була відновлена в 1980-х за автентичним проектом і гармонізувала історичне обличчя Контрактової площі, – 28–29 липня відбулися кіновечори сучасного українського фільму. Організатори – Мистецько-громадський центр «Гостинна республіка» й Український кіноклуб у Берліні. Керівник кіноклубу Олександра Бінерт разом із київською журналісткою, правозахисницею Ольгою Веснянкою ознайомили глядачів із короткометражками «Собачий вальс» Тараса Ткаченка і «Її місце порожнє» Богдани Смирнової, повнометражними «Шум вітру» Сергія Маслобойщикова, «Las Meninas» Ігоря Подольчака. У цьому ж місяці «Гостинна республіка» провела ще низку показів. Серед них – «Нові часи» Чарлі Чапліна, німецько-фінський фільм «Ганді» Р.Аттенборо (показ від творчого колективу «Аул ім. Цоя»), «Білий птах з чорною ознакою» Ю. Іллєнка (пам’яті Богдана Ступки), прем’єра документальної стрічки «48 днів до Євро» В. Торопова.

Відкрита ніч

Кінофестиваль «Відкрита ніч. Дубль-16» відбувся цього року в купальську ніч у галереї «Арт-причал» у Києві поблизу Гаванського мосту. Паралельно покази фільмів конкурсу та позаконкурсної програми відбулися у Дніпродзержинську, Запоріжжі, Каневі, Копичинцях, Івано-Франківську, Львові, Миколаєві, Полтаві, Прилуках, Чернівцях та селах Легедзине й Обирок. Глядачам показали 35 короткометражних стрічок. Журі фестивалю очолила письменниця Оксана Забужко, переможців визначали також актори Анатолій Хостікоєв та Богдан Бенюк, художник Анатолій Криволап та ін. Члени журі зазначили, що рівень українського кіно, попри неувагу до нього держави, досить високий. Перемогу здобули: кращий сценарій – «Борода» (режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук), краща операторська робота – «Миколине поле» (оператор Руслан Коломієць), краща кіноновела – «Невигадана історія» (режисер Артем Антоненко), відкриття фестивалю – актор Тимофій Антропов за роль у фільмі «Тимка», за концептуальність анімафільму – «Без кінця» (режисер Катерина Чепик), кращий анімаційний – «Чистий» (режисер Олена Потьомкіна), кращий ігровий – «Перше побачення» (режисер Андрій Павлюк). Ґран-прі фестивалю – «Manu 18 374» (режисер Мирон Латик).

«Кіножахи» в житті: прем’єра «Бетмена»

20 липня прем’єра фільму «Темний лицар: Відродження легенди» у кінотеатрі в денверському передмісті (США) закінчилася трагічно для більше ніж півсотні людей. Чоловік у протигазі та бронежилеті почав стріляти з вогнепальної зброї по глядачах. У результаті – 14 людей загинуло, більше 50 дістали поранення. За словами свідків, перші постріли пролунали, коли на екрані йшла сцена стрілянини. Крім того, нападник кинув до зали кілька бомб зі сльозогінним газом (за іншими даними – димових шашок), щоб дезорієнтувати людей. Спочатку глядачі вирішили, що це спецефекти, але потім зауважили поранених та кров у залі. Нападника, якому близько 25 років, затримали на паркінгу. Найімовірніше, вбивця захотів слави негативного героя, як у фільмі. Через цю трагедію французи скасували прем’єрний показ фільму в Парижі й усі заплановані прес-конференції з режисером фільму та акторами. В Україні прем’єра чергової кіноісторії про Бетмена відбулася за планом.

Музичний дитячий театр з новим керівником

Київський муніципальний академічний театр для дітей та юнацтва після серії скандалів таки залишився у своєму приміщенні – будівлі у стилі конструктивізму 1930-х, що на вулиці Межигірській, 2. Однак змінилося керівництво. Колишній художній керівник Олексій Баклан написав заяву про звільнення за власним бажанням. На колишнього директора Володимира Меленчукова заведено кримінальну справу. З червня художнім керівником багатостраждального театру став відомий балетмейстер, творець «Київ модерн балету», лауреат численних міжнародних конкурсів Раду Поклітару. Його постановки викликали і суперечки, і захоплення в різних країнах. Кілька постановок він здійснив і в Національній опері України. Трупа «Київ модерн балету» входить до складу очолюваного ним театру з 2009 року.

«Німі ночі» в Одесі

15–17 червня в Одесі тривав ІІІ Міжнародний фестиваль німого кіно та сучасної музики «Німі ночі 2012». Захід, започаткований 2010 року Благодійним фондом ім. Івана та Юрія Лип, став найбільшим фестивалем німого кіно в Центрально-Східній Європі. На фестивалі було показано п’ять класичних німих фільмів із живим музичним супроводом у виконанні колективів із України, Великобританії, Італії, Польщі та Німеччини. Музику для фільмів спеціально написали самі виконавці. Демонстрували: «Турксиб» Віктора Туріна – документальну стрічку про будівництво Туркестансько-Сибірської магістралі (1929), «Самотні» (1928) П.Фейоша – один із найбільш авангардних американських фільмів того часу, українські стрічки «Мірабо» (1929) Арнольда Кордюма, яку минулого року можна було побачити в кіноклубі НаУКМА, та «Шкурник» (1929) Миколи Шпиковського. Фестиваль складався із сетів – подвійних музичних кіноперформансів. Кожен було присвячено видатним кіноакторам: Наталі Лисенко, Барбарі Кент. Закривав фестиваль фільм Івана Мозжухіна «Палаюче вогнище» (1922), знятий у Франції, куди Мозжухін і виконавиця головної ролі Наталя Лисенко емігрували перед революцією. Було розширено і паралельну програму сучасного європейського експериментального кіно та відео-арту «Досвід місця», укладену голландською кураторкою Ханною Боон. До неї увійшли дев’ять коротко- та повнометражних фільмів режисерів із Великобританії, Нідерландів, України, Грузії та Болгарії. Серед них – і фільм самої Ханни Боон «2012: земна одісея».

Українські фільми на «Золотому витязі»

Фільм Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» здобув золоту нагороду в номінації «Кращий ігровий фільм» на XXI Міжнародному кінофорумі «Золотий витязь», що відбувався 21–31 травня в Омську (Росія). Ще один український фільм – «Платон Ангел» режисера Івана Войтюка – удостоївся бронзи в номінації «Телевізійні ігрові фільми». До програми кінофоруму увійшли 172 конкурсних і 28 позаконкурсних фільмів із 24 країн світу, що відповідали девізу «За моральні ідеали, за піднесення душі людини», розподілені за сімома категоріями: ігрові повнометражні, телевізійні ігрові, документальні повнометражні, документальні короткометражні, ігрові короткометражні, дебютні та студентські, анімаційні і фільми для дітей. У кожній журі присуджує Золотого, Срібного та Бронзового витязів. Ґран-прі дістався Микиті Михалкову за дилогію «Стомлені сонцем-2». Цього року Михайло Іллєнко розпочне роботу над новим фільмом «Толока», який має отримати і державне фінансування.

«Срібний леопард»

Мирослав Слабошпицький за короткометражний фільм «Ядерні відходи» здобув «Срібного леопарда» на МКФ у Локарно.


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2012:#5

                        © copyright 2024