Редакція Перейти до переліку статей номеру 2012:#6
Мистецька хроніка


Невідомий Іван Сила

У серпні розпочалися зйомки фільму про знаменитого українського циркача Івана Фірцака. У афішах його називали Іваном Силою. Головну роль виконає штангіст Дмитро Халаджі, режисер стрічки – Віктор Андрієнко. Іван Сила – виходець із Закарпаття. 20-річним він подався на заробітки до Чехословаччини, де здобув славу борця, а потім – циркового артиста. У 1928 році його визнали найсильнішою людиною світу, а 1937-го він повернувся на Батьківщину. Цю історію описав Олександр Гаврош у книжці «Неймовірні пригоди Івана Сили». Бюджет фільму сягає бл. 16 млн грн (фінансує Держагентство з питань кіно).

«Оскар – Богу» отримав ґран-прі

8–12 серпня в Одеському культурному центрі відбувся Міжнародний театральний фестиваль «Молоко» (організатор і директор – Михайло Журавель). Серед 12 вистав з України, Білорусі та Росії (театри з Москви, Самари, Челябінська і Томська) ґран-прі здобула «Оскар – Богу» Е.-Е. Шмітта (режисер Олексій Кужельний, театр «Сузір’я», Київ), яка йде українською мовою. Юрію Радіонову (роль Оскара) дістався приз за кращу чоловічу роль.

Ґранти молодим режисерам

22 серпня Кабмін схвалив розпорядження Президента «Про призначення ґрантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення і реалізації творчих проектів».

З листа Голови НСКУ

С. Тримбача Міністрові культури М. Кулиняку

Міністерство культури вирішило, що для кіно забагато грошей. Тому пропонується у державному бюджеті на 2013 рік зменшити фінансування кіновиробництва – напевно, що на користь інших галузей, підвладних Мінкультові.

Старт до «Оскара» від України

«ТойХтоПройшовКрізьВогонь» М. Іллєнка (продюсерський центр «Інсайт-медіа» за підтримки Держагентства України з питань кіно) Український Оскарівський комітет при Асоціації продюсерів України висунув від України на премію «Оскар». Фільм увійшов у номінацію з 71 фільмом з різних країн.

Відкрито меморіальну дошку Бориславу Брондукову

8 вересня, в День українського кіно, на будинку по вулиці Липській, 22/7, відкрито меморіальну дошку видатному актору, лауреату Державної премії ім. О. Довженка Бориславу Брондукову. Ініціював її виготовлення та встановлення депутат ВР Володимир Стретович. На відкритті виступили: голова НСКУ Сергій Тримбач, Володимир Стретович, директор Інституту кіно і телебачення Василь Вітер, співачка Марія Миколайчук, артисти Світлана Князєва та Лідія Чащина. Вдова актора, артистка Катерина Брондукова щиро подякувала за пам’ять про її чоловіка.

У Сосниці відзначили день народження Довженка

10 вересня у Сосниці (Чернігівщина) вшанували видатного митця. Спершу – в садибі, де народився і виріс майбутній кінорежисер. На мітингу оголосили про плани щодо реконструкції музейного комплексу в Сосниці до 120-річчя Довженка, про створення структури, яка популяризуватиме як Довженкову творчість, так і кінокультуру в цілому. На зустрічі з глядачами в кінотеатрі ім. Довженка С. Тримбач розповів про цьогорічного лауреата премії Довженка Б. Ступку і показав фрагмент фільму «Богдан Ступка. Львівські хроніки» (режисер Ю.Терещенко). О. Ігнатуша запропонував фрагмент свою нового фільму «Мамо, я льотчика люблю», а В. Тихий дві новели – «Гамбурґ» (В. Тихий) та «Борода» (Д. Сухолиткий-Собчук) з кіноальманаху «Україно, ґудбай!»

Переможці Венеційського МКФ

Головну нагороду 69 Венеційського МКФ здобула стрічка корейця Кім Кі-Дука «П’єта», уже відзначена програмою «Особливий погляд» Каннського МКФ. «Срібного лева» за найкращу режисуру здобув Пол Томас Андерсон («Майстер»).

Українські лауреати «Кіношоку»–2012

Дві українські стрічки було відзначено: «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» М. Іллєнка отримав спецдиплом великого журі та приз російських кінокритиків, а стрічка М.Слабошпицького «Ядерні відходи» – головну нагороду в конкурсі «Межі шоку».

Премію «Аргументована критика» за статті

в журналі «Кіно-Театр» за 2012 рік присуджено

Юлію Швецю (Харків).


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2012:#6

                        © copyright 2024