Редакція Перейти до переліку статей номеру 2013:#1
Мистецька хроніка


«Опановуючи прекрасне»

7–12 вересня у Нью-йоркському Лінкольн-центрі тривала ретроспектива «Опановуючи прекрасне: Українське поетичне кіно». Було показано сім українських фільмів: «Землю» і «Звенигору» О. Довженка, «Тіні забутих предків» С. Параджанова, «Криницю для спраглих», «Вечір на Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою» Ю. Іллєнка, «Камінний хрест» Л. Осики. Захід відбувся з ініціативи Лінкольн-центру та завдяки підтримці Національного центру Олександра Довженка і Державного агентства України з питань кіно.

«Інший Чорнобиль»

25 вересня у Національному музеї «Чорнобиль» відбулася презентація фільму «Інший Чорнобиль» та однойменного проекту. Його ідея: проведення у зоні відчуження Міжнародного мистецького симпозіуму (орієнтовно у травні 2013), аби привернути увагу світової громадськості до проблем регіону, зокрема до збереження культури Центрального Полісся. Виручені кошти підуть на благодійність. Проект – пілотний, надалі можливе проведення подібних акцій як у Чорнобилі, так і в інших проблемних зонах світу. Автором ідеї є митець Армін Кьольблі (Німеччина), автор скульптури «Яйце» на шляху від Іванкова до Чорнобиля.

Після обговорення проекту показали документальну стрічку Андрія Михайлика, одного з організаторів проекту. Фільм «Інший Чорнобиль» присвячено не катастрофі (за задумом режисера, у фільмі не має бути жодного кадру реактора), а самому місту, його історії, жителям, змушеним покинути свої домівки. Кінострічка покликана розповісти, що Чорнобиль – передусім не місце катастрофи, а живий куточок України, з прекрасною природою і поліфонічною культурою, зі своїми проблемами, що потребують уваги. Особливе місце посідає тема матеріальної і духовної культури, історії етнічних груп території. Звуковий супровід виконав гурт «Буття». Звукорежисер і учасниця гурту Оксана Бут розділила звукозоровий ряд на «синтезований» (теми храмів, війни, аварії) та «природний». Останній – це автентичні народні мелодії: поліська, єврейська, старообрядницька, що органічно входять у тканину фільму як складова культури регіону. Втім, не лише регіону; як сказав про свій фільм Андрій Михайлик: «Цю тему можна поширити на всю Україну: про ту культуру, яку ми втрачаємо».

Фільм з Іваном Миколайчуком – уперше в Україні

5 листопада в Кіноклубі НаУКМА (вул. Набережно-Хрещатицька, 27) вперше відбувся український показ болгарського фантастичного фільму «Третя після сонця» Георгія Стоянова (1972). Глядачі побачили новелу «Мій перший день», де головну роль зіграв І. Миколайчук, з перекладом українською мовою письменника і перекладача Владислава Таранюка (саме він привіз із Болгарії запис цього фільму на DVD). Коротку лекцію про болгарське кіно прочитав культуролог, член Спілки кінематографістів України Вадим Скуратівський. Перед показом пройшла презентація видання «Українські обличчя кіно й театру».

Родзинка на вшануванні пам’яті Миколи Лисенка

6 листопада в Музеї Миколи Лисенка у Києві вшанували день пам’яті композитора –100-річчя від дня смерті. На жаль, на державному рівні забракло бажання відзначити цю подію. Зате цікавий захід підготували працівники музею – концерт молодих виконавців (переважно студентів Інституту музики ім. Р. Глієра і Музичної академії ім. П. Чайковського). А «родзинкою» вшанування став показ кіносюжету з кіножурналу «Журнал Пате» (30 секунд) – похорон Лисенка. Унікальний сюжет спільними зусиллями (Музей Лисенка, Український державний архів кінофотофонодокументів ім. Пшеничного, студія «ВІАТЕЛ» разом із випускниками майстерні Василя Вітра КНУТКТ ім. І. Карпенка-Карого) змогли знайти, записати, викупити і переправити в Україну з Російського держкіноархіву в Красногорську. Цьому кіносюжету – 100 років!

Cвітова прем’єра Кіри Муратової

Нову роботу Кіри Муратової «Вічне повернення» – одну з найбільш очікуваних стрічок на МКФ у Римі –­­­­­­ було показано в останній конкурсний день фестивалю. На презентацію фільму в Італію прибули режисерка Кіра Муратова, продюсер Олег Кохан, який зіграв у фільмі роль продюсера, художник-постановник Євген Голубенко, актори Рената Литвинова та Антон Муратов. Італійська преса прихильно відгукнулася про стрічку. Європейська та українська прем’єри «Вічного повернення» заплановано на початок 2013 року.


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#1

                        © copyright 2024