Юрій Ріпенко Перейти до переліку статей номеру 2013:#2
Назустріч рідному UNICA - Кінокімерія. Болгарія - Україна


Кінець літа 2012 року ознаменувався для українських кіноаматорів непересічними подіями: з 24 серпня до 2 вересня в старовинному місті Русе (Болгарія) тривав 74-й Міжнародний фестиваль, що його щороку проводить Міжнародна спілка кіно при ЮНЕСКО (UNICA); а 19–23 вересня під патронатом UNICA в Херсоні відбувся VII Міжнародний фестиваль аматорського кіно «Кінокімерія».

На фестиваль UNICA зібралося понад 200 учасників з 34 країн світу, більшість з яких – учасники федерацій незалежного та непрофесійного кіно країн Європи. У програмі – 135 короткометражних фільмів змагалися за почесні дипломи, бронзові, срібні та золоті медалі. 29 країн показали по одній стрічці в номінації «Однохвилинний фільм». Вісім днів постійних переглядів з ранку до пізнього вечора – таким був щільний графік фестивалю. Україну вже четвертий рік представляє громадська організація «Фестиваль Кінокімерія» (офіційний член UNICA). Цього року привезли п’ять фільмів – переможців «Кінокімерії»-2011: «Один день сільської знаменитості» (Світлана Федонюк), «Майже казка» (Сергій Суліма та Любов Дряпун), «Покоління» (Максим Фірсенко), «Чиста» (Андрій Богун), а також – анімаційну стрічку «Чистий» (Олена Потьомкіна). «Камінь» (Андрій Богун, Марина Богун) взяв участь у номінації «Однохвилинний фільм». Бронзову медаль отримав «Один день сільської знаменитості», а почесні дипломи – «Майже казка» і «Чистий».

Кожна країна мала 60 хвилин екранного часу мінус дві хвилини на обговорення членами журі після кожного фільму. Після перегляду блоку з трьох країн члени журі висловлювали свої думки щодо кожної стрічки. На жаль, без коментарів і пояснень авторів фільмів або представників країн-учасниць. Не обговорюючи оцінки журі, хочеться зазначити, що мало уваги приділялося професійній розмові, а більше – чисто суб’єктивній логіці: зрозумів чи не зрозумів сюжет фільму той чи інший член журі. Особливо важко деяким суддям було зрозуміти фольклористику та звичаї слов’янських народів, яких було достатньо у фільмах цих країн. Натомість гарно сприймалися кінорозповіді про поневіряння самотніх та знедолених людей.

Головна інтрига розгорілася у боротьбі за призи в номінації «Однохвилинний фільм». На відміну від інших номінацій, де вирішувало журі, тут голосували учасники фестивалю – кіноаматори та незалежні кіномитці, студенти кіношкіл Європи. Перше місце після тривалої боротьби здобув український фільм «Камінь» (Андрій та Марина Богуни). В одній хвилині яскраво і емоційно розкрито тему людяності. На узбіччі дороги стоять діти – дівчинка років десяти та її шестирічний братик. Хлопчик голосує, проте машини не зупиняються. І тоді він кидає навздогін авто камінець, який розбиває задню фару. Авто зупиняється, і до переляканих дітей наближається розлючений водій. Притулившись одне до одного, діти вказують рукою на балочку край дороги, з якої ніяк не може самотужки вибратися інвалід на перекинутій колясці. Водій допомагає інваліду, садить його і дітей в машину. Усі щасливі…

Не встигли повернутися з Болгарії, як треба вже збиратися на «Кінокімерію» в Херсон. Цього разу фестиваль оселився в селищі Залізний Порт на узбережжі Чорного моря. В його рамках відбувся і V Всеукраїнський фотоконкурс «Кіно», організований та проведений керівником фотоклубу «Херсон» Олексієм Голубковим. 95 світлин аматорів та професіоналів експонували у фойє кіноконцертного залу «Ювілейний». Журі очолив заслужений артист України Юрій Рудченко, а до його складу ввійшли: представник Комітету UNICA Арт Хованесян (Вірменія), заслужений артист України Олексій Колесник, заслужений діяч мистецтв, кінооператор Юрій Гармаш, Юрій Ріпенко та Владислав Таранюк.

На фестивалі було показано 115 робіт майже з усіх областей України (з них 12 робіт студентів КНУТКТ ім. І.К. Карпенка-Карого та Київського університету культури і мистецтв), а також 25 фільмів із Австрії, Болгарії, Вірменії, Грузії, Естонії, Македонії, Польщі, Росії, Хорватії. Спеціальною подією став знаменитий фільм Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», який представив виконавець однієї з ролей Олексій Колесник. Крім конкурсної та позаконкурсної програм, відбулися: майстер-клас з операторської майстерності, що його провів Юрій Гармаш, а також творчі зустрічі з акторами Юрієм Рудченком та Олексієм Колесником.

Розмаїття видів та жанрів фільмів – від анімації до документальних та ігрових, видових замальовок природи, народних звичаїв – посилило конкурентну боротьбу за нагороди. Якість фестивальних кінотворів зросла. Найцікавішими були роботи з Волині (аматорська студія «Волинь», керівник – заслужений працівник культури України Борис Ревенко). Порадували й аматори з Дніпропетровської області. Фільм «Пристрасті за Гріном» дитячої студії «Веснянка» приваблював глибиною фантазій на теми грінівських творів. Кіностудія «Аматор» с. Славгород на Дніпропетровщині вдало використала гумористичні мотиви у розповіді про сільську молодь. Молодіжні проблеми, проблеми самотніх людей, боротьба добра і зла – ось основні теми. До речі, серед творців – переважно молодь. З великою любов’ю вони показують красу рідного краю, природу, розповідають про народні ремесла, давні народні звичаї (фільми з Івано-Франківської, Полтавської, Херсонської, Чернівецької областей).

Як одна мить промайнули три фестивальні дні. 22 вересня журі вручило основні й додаткові нагороди фестивалю та грошові премії у розмірі 2–2,5 тис грн. Ґран-прі у фільму «Жабунівські вечори» (Сергій Суліма та Любов Дряпун, студія «Аматор»). Спеціальний приз «За краще зображальне вирішення» – «Чудо господнє» (Світлана Федонюк). Приз за кращий задум і режисерське втілення у фільмі, створеному дитячими аматорськими колективами, – фільм «Пристрасті за Гріном» Дніпропетровського дитячо-юнацького кіноцентру «Веснянка» (І. Макіна, П. Корнюшенко, А. Матяш, Н. Курбатова). Приз «Кращий фільм, створений студентами кіновузів» дістався стрічці «Наутілус» (В. Білий). Приз «За кращий однохвилинний фільм» – фільму «Мані-мані» народної аматорської кіностудії «Волинь» (Б. Ревенко, В. Мехно). Достойних робіт виявилось чимало, тож журі вирішило відзначити спеціальними дипломами ще понад два десятки робіт аматорів з усієї України.

Оргкомітет фестивалю працює над формуванням з робіт-переможців програми від України на 75-й фестиваль UNICA-2013, який наступного року відбуватиметься у Південній Кореї. Переглянути кращі фільми «Кінокімерії-2012» та 74-го фестивалю UNICA можна було 4 грудня 2012 року в київському Будинку кіно.


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#2

                        © copyright 2024