Валентина Грицук Перейти до переліку статей номеру 2013:#3
Авторське право і театр


У Будинку актора НСТД України 11 лютого 2013 року відбувся «круглий стіл» «Авторське право і театр: учора, сьогодні, завтра», організований відповідно до постанови VІ з’їзду НСТД України з ініціативи ВГО «Всеукраїнська Ліга Авторів». Вів засідання голова НСТД України Лесь Танюк, серед учасників – фахівці з авторського права, директори багатьох театрів України, юристи, а також драматурги, композитори, сценографи, театрознавці, режисери, офіційні особи: голова комітету ВР з питань науки та освіти Лілія Гриневич, голова підкомітету Леонід Ємець, від Міністерства культури – керівник театрального відділу Олена Воронько.

Після ґрунтовних доповідей, консультацій, обговорення, а також після презентації кількох національних ОКУ (ПО ОКУАСП, ВО „Оберіг”, ВГО „Всеукраїнське агентство авторських прав”, ВГО „Всеукраїнська Ліга Авторів”), учасники дискусії прийняли резолюцію: засвідчити непрозорість та неефективність чинної системи колективного управління авторськими та суміжними правами в Україні, що межує з ситуацією, наближеною до корупційної; визнати незадовільною діяльність Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України як центрального органу виконавчої влади у галузі формування державної політики стосовного авторського та суміжних прав; орган з питань авторського права має бути виведений з-під підпорядкування Міністерству освіти і набути статус окремого Комітету при Президентові чи Прем'єр-міністрові України; сприяти проведенню фінансового аудиту в УААСП за 2003–2013 рр., зокрема щодо збору, розподілу, виплати винагород, операції зі зберігання коштів та нагляду за їх залишками; висловити недовіру О.В. Янову як посадовій особі ДСІВ, на яку покладено контроль за діяльність цього органу в галузі колективного управління авторськими і суміжними правами в Україні.

Учасники «круглого столу» звернулися до Комітету ВР з питань науки та освіти з проханням ініціювати розробку принципово нового Закону України «Про авторське право та суміжні права», спрямованого на розв’язання проблем, що існують у галузі колективного управління авторськими правами в Україні (на заміну чинного Закону та проектів змін до нього).

Учасники засідання звернулися до урядових структур з пропозицією припинити будь-які непрозорі процедури з підготовки та/або ліквідації УААСП до ухвалення нового Закону, який би обґрунтував в тому числі й таку ліквідацію – з дотриманням усіх обов’язків УААСПу перед авторами у фінансовій та організаційній площині. Йдеться насамперед про фінансову заборгованість перед тими, чиї права ця організація мала б захищати.

Провідні митці України (драматурги, композитори, режисери) наполягли на введенні до результативної частини ще одного пункту, який звучить так: «Якщо наші вимоги не будуть взяті до уваги й не одержать позитивного вирішення, ми змушені будемо звертатися до європейських інститутів з прав людини, як ось тепер звернулись з аналогічним листом до Міжнародної Конфедерації Товариств авторів і композиторів “CISAC”».

Лесь Танюк наголосив «В даному разі мова йде не лише про тривале й систематичне порушення авторських прав митців України, а й про закордонних авторів, чиї твори, як ви знаєте, виконуються в Україні нерідко без належного юридичного й фінансового обґрунтування. Нам дуже не хочеться, щоб Українську державу сприймали в міжнародному товаристві як піратську, що не дотримується авторських прав».


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#3

                        © copyright 2024