Редакція Перейти до переліку статей номеру 2013:#3
Мистецька хроніка


Ювілей Раїси Недашківської

17 лютого в Будинку кіно відбувся творчий вечір Раїси Недашківської з нагоди її ювілею. Народна артистка України згадувала про свого вчителя Віктора Івченка та колег, розповідала про спектаклі і фільми, в яких грала, читала вірші і монологи з вистав. З ювілеєм Раїсу Степанівну привітали представники кінематографічної спільноти та культурних установ, друзі, родичі. Було вручено і нагороди від «Золотого витязя» (Р. Недашківська – його віце-президент від України), від Фонду Ролана Бикова – медаль «За честь і гідність у культурі України і Росії». Своїм гостям ювілярка роздавала «жайворонків» із побажаннями.

Повне видання «Щоденників» Олександра Довженка

28 лютого у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України презентували російсько-українське видання «Олександр Довженко. Щоденникові записи. 1939–1956». Це перше повне видання щоденників О. Довженка, оригінали яких зберігаються в Російському архіві літератури і мистецтва; у ньому вміщено також частину записів, яка до цього часу була закрита за волею Ю. Солнцевої. На презентації виступили представники української і російської сторін, розповіли історію створення видання та повідомили про майбутні проекти (пов’язані з Т. Шевченком, Ю. Лермонтовим, П. Скоропадським).

«Встигнути на потяг»

21–24 березня в кінотеатрі «Київ» було показано ретроспективу Збігнева Цибульського, видатного польського актора 60-х років. З початку кар’єри і до загибелі у 1967 році він багато знімався, але уособленням свого часу став у стрічці «Попіл і діамант» (1958) А. Вайди. До ретроспективи також увійшли стрічки: «Поїзд» (1959)

Є. Кавалеровича, «До побачення, до завтра» (1960) Я. Моргенштерна, документальний фільм «Збишек» (1969)

Я. Лясковського; а також український документальний фільм І. Романченко «Пам’яті Збігнева Цибульського» (2008).

Дмитро Богомазов – лауреат шевченківської премії

2013 року режисера Дмитра Богомазова було відзначено Національною премією ім. Т. Шевченка в номінації «Театральне мистецтво» за вистави «Гамлет» В. Шекспіра (Одеський український театр ім. В. Василька), «Гості прийдуть опівночі» А. Міллера (Київський театр драми і комедії) та «Щуролов» О. Гріна (Київський театр «Вільна сцена»). Розмір премії 260 тис. грн. Дмитро Богомазов (н. 1964 р.) – український театральний режисер, педагог. Закінчив КНУКіТМ ім. Карпенка-Карого, дебютував 1993 р. виставою «Чарівниця», за яку дістав «Київську пектораль». Працював у Київському театрі театрі драми і комедії. 2001-го заснував театр «Вільна сцена», який 2012-го об’єднався з Театром драми і комедії. Засновник МФ «Театральна платформа».

Дмитро Терновий – переможець конкурсу

Драматург, режисер, актор і один із засновників харківського «Театру на Жуках» у лютому 2013 року переміг на міжнародному конкурсі драматургів «Говорити про кордони», організованого Австрійським федеральним м-вом із європейських та міжнародних справ. П’єсу Д. Тернового «Деталізація» було відібрано з-поміж 50 робіт одностайним рішенням журі. В перекладі німецькою її презентували на літературному ярмарку в Ляйпцигу (березень). За умовами конкурсу, п’єсу буде поставлено на сцені державного театру в Карлсруе (Німеччина). Її планують видати накладом 11 тис. примірників, частину з яких розішлють по найважливіших театральних та літературних установах німецькомовних країн Європи. «Говорити про кордони» – проект, тема якого: життя в епоху змін. Щороку конкурс відбувається у новій країні: перед Україною був у Македонії, Сербії, Албанії, Болгарії. Д. Терновий випускник ун-ту ім. Каразіна, працював журналістом.

Презентація сьогодення

29-30 березня Центр ім. Л. Курбаса разом з Ін-том проблем сучасного мистецтва провели конференцію «Актуальне мистецтво: презентація сьогодення». Мистецтвознавці, літературознавці, філософи, культурологи та практики з’ясовували, як змінилася роль та структура мистецтва після суттєвих культурних і соціальних зрушень. Основні ж проблеми «театру поза межами тотожності» (назва театральної секції) стосувалися ставлення театру до реальності, сучасної української драматургії.


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#3

                        © copyright 2024