Редакція Перейти до переліку статей номеру 2013:#4
Мистеціька хроніка


Фільму «В бій ідуть тільки “старики”» – 40 років

З цієї нагоди в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відбулося відкриття виставки. У заході взяли участь голова Ради ветеранів Голосіївського району Сергій Олексійович Коропов і ветеран Георгій Олександрович Киреєв, що поділився спогадами про війну і прочитав свої вірші. Привітали гостей школярі гімназії № 56 Печерського району. В експозиції були представлені кадри з фільму та знімальні моменти (фото репетицій, гримування тощо), присвячена фільму реклама.

Ювілей музею театрального, музичного та кіномистецтва України

Своє 90-річчя Музей відзначив 15 березня у Будинку актора за участі артистів київських театрів: Національної опери, Національного театру ім. І. Франка, ТЮГу, Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, Молодого театру, Національної філармонії, циганського театру «Романс» та ін. Серед подарунків – костюм Медеї з вистави за п’єсою Ж. Ануя  (1970) української акторки в еміграції Віри Левицької, переданий її сином Юрієм Левицьким. 17–18 квітня відбулась Міжнародна науково-практична конференція  «Український театральний музей: 90 років для науки і культури», відкриття виставки «Мистецьке життя Києва ХХ ст. в реліквіях музейної колекції» (експонування до 31 жовтня), що демонструє, зокрема, особисті документи акторів та оператора Д. Демуцького, ескізи А. Петрицького, В. Меллера, О. Екстер, макети Д. Лідера і Д. Боровського, концертні костюми, унікальні афіші, документи, світлини.

Нові українські фільми для дітей скоро в прокаті

В українському павільйоні на Каннському МКФ цього року представили три дитячі фільми, профінансовані державою: «Іван Сила» Віктора Андрієнка за мотивами книги Олександра Гавроша (головну роль виконав чемпіон України з пауерліфтингу, артист американського цирку Дмитро Халаджі; прокат фільму в Україні анонсовано на вересень), «Чарівні історії: еліксир доброти» Лілії Солдатенко (прем’єра відбулася на 63-му «Берлінале») та проект музичної комедії Анатолія Матешка «Трубач», зйомки якої розпочалися 3 травня в Києві. На 2013–2014 рік заплановано ще один дитячий фільм «Йом-Кипур – судний день», який зніматиме Віктор Гресь за оповіданням Володимира Короленка.

Вечір пам’яті Дмитра

Шлапака

14 травня у Будинку кіно відбувся вечір, присвячений 90-річчю від дня народження кінознавця, професора Дмитра Шлапака (1923–1995), який викладав у КДІТМ ім. І. Карпенка-Карого впродовж 30 років, автора книги «Олександр Довженко» (1964), передмови до книги «Молоді актори українського кіно» (1969). Згадували свого вчителя письменниця Сусанна Черненко, редактор Національної кіностудії ім. О. Довженка Олександр Кучерявий, кінорежисер Едуард Блідний, кінознавець Василь Тимошенко. Презентували щоденники Д. Шлапака, що увійшли до книги Юрія Шлапака «Двор приключений» (КМЦ «Поезія», 2010). Було показано документальний фільм «Любіть» (режисер Леонард Букін, «Укркінохроніка», 1990), у якому Д. Шлапак виступає як один із свідків цькування поета В. Сосюри за вірш «Любіть Україну».

Класика німого кіно

в Одесі

21–23 червня вчетверте відбувся фестиваль німого кіно, до якого було відібрано п’ять стрічок: «Остання людина» Фрідріха Мурнау (Німеччина, 1924), «Крейцерова соната» Ґустава Махати (Чехословаччина, 1926), «Патсі» Кінга Відора (США, 1928), «Укразія» Петра Чардиніна (Україна, 1925) та «Хліб» Миколи Шпиковського (Україна, 1930).

Музичний блок фестивалю було сформовано завдяки потужним міжнародним музичним проектам із Польщі, Білорусі, Росії, Німеччини, Чехії та України. Польський гурт «Orange the Juice» створив саундтрек для «Укразії», білоруси «Port Mone» – для фільму «Хліб». Музику до «Крейцерової сонати» представив чеський перкусіоніст-віртуоз Павло Файт, фільм Мурнау озвучив російський дует «Лєтов & Голоухов», а український джазист-імпровізатор Юрій Кузнєцов створив музичний супровід до комедійного фільму «Патсі».

Сценарії молодих

16 травня в Будинку кіно молоді сценаристи з об’єднання «Лабтрон» провели шосте відкрите читання сценаріїв. Групу «Лабтрон» заснували кілька років тому студенти спеціальності драматургія кіно і телебачення КНУТКТ ім. Карпенка-Карого під керівництвом Богдана Жолдака. Учасники – Оксана і Марина Артеменко, Олена Рубашевська, Олеся Новосад, Євгенія Петрученко, Юлія Савчук, Лілія Сінельник та ін. – презентували уривки сценаріїв. З повними їх текстами незабаром можна буде ознайомитися на сайті «Сценарна майстерня». Мета заходу – знайти режисерів та продюсерів. Сьогодні в доробку групи більше 30 короткометражних фільмів. Деякі з них було показано після читки: «Караван іде далі», «Безталанна», «Яйце-райце», «Ваня», «Структура кави», «Не менше 50 кг». Фільм «Ваня» (режисер і сценарист Оксана Артеменко), зокрема, позаминулого року отримав приз за кращий сценарій на «Відкритій ночі», а минулого року приз за кращу чоловічу роль італійського «Dieciminuti Film Festival». Фільм знято від особи маленького хлопчика-сироти, який потрапляє в дитбудинок і постійно носить з собою іграшку-будильник, за якою його має впізнати мама. Також було показано два фільми, зняті за підтримки Держкіно, які цього року побували на Канському кіноринку. Перший з них, «Не менше 50 кг», – не надто дотепна комедія про мініатюрну дівчину, яка працює в будівлі, де ліфт підіймає вантажі від 50 кг. «Структура кави» – за сценарієм Богдана Жолдака – напівфантастична детективна історія про безробітного письменника, який розслідує, хто ж краде чашки з його улюбленої кав’ярні. «Лабтрон» планує видати каталог українською та англійською мовами з інформацією про авторів, анотаціями. Його буде надіслано у продюсерські центри, розповсюджено на кіноринках, студіях, як в Україні, так і за кордоном. Автори сподіваються, що це активізуватиме сценарне мистецтво і кінопроцес загалом.

До 72-річчя Івана

Миколайчука

Чернівецька обласна держадміністрація, обласний «Кіновідеопрокат», а також Міністерство культури України та НСКУ на вшанування пам’яті геніального актора і режисера провели низку заходів у Чернівцях, районах області та в його рідному селі. 14 червня в Художньому музеї урочисто відкрили фотовиставку «Кіно і друзі», присвячену другові й колезі Миколайчука – народному артисту України Бориславу Брондукову (світлини підбирав і упорядковував кінооператор, заслужений діяч мистецтв України Юрій Гармаш). У відділі мистецтв обласної бібліотеки відбулася презентація двох книжок серії «Бібліотека журналу «Кіно-Театр» – «Українські обличчя кіно й театру» та збірника «Кінорежисер світової слави». Того ж дня показали частину «Мій перший день» з болгарського фільму «Третя після сонця» Георгія Стоянова (в головній ролі Іван Миколайчук, 1972). 15 червня відбулися урочистості в музеї-садибі Івана Миколйчука в Чорториї Кіцманського району й етнофестиваль «На гостини до Івана».

Театральний фестиваль молодої режисури

З 1 по 22 червня у Києві пройшов ІІ фестиваль молодої української режисури ім. Леся Курбаса, започаткований минулого року у м. Біла Церква. Цьогоріч фестиваль переїхав до Києва і розгорнувся на чотирьох сценічних майданчиках міста: в Центрі Курбаса, в Молодому театрі, Театрі драми і комедії та Новому українському театрі. Його основна мета – привернути увагу глядачів до робіт нового покоління режисерів. На фестивалі показали свої роботи режисери з Києва, Львова, Харкова, Вінниці, Макіївки та Одеси.


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#4

                        © copyright 2024