Про лист Л. Наконечної Перейти до переліку статей номеру 2013:#5
Рідкісні фото із Сосниці


Фото опубліковані у друкованному виданні журналу

Меморіальний музей Олександра Довженка в Сосниці на Чернігівщині, який відчинив свої двері для відвідувачів 1960 року, називають кінематографічною Меккою. У любовно оформленій експозиції з численними фотографіями кожний період життя митця показано на тлі епохи. Відвідувачі потрапляють у чарівний і неповторний світ Сашкового дитинства, світ тиші та мудрості. Ось книжки, яких торкалася рука малого Довженка-учня, бачимо запис із метричної книги про його народження, відомості про батькове господарство. Експонується і робочий кабінет: свого часу були привезені з Москви, з квартири Довженка, меблі, виготовлені за ескізом оператора Данила Демуцького, особисті речі, які понад 30 років після смерті чоловіка зберігала Юлія Солнцева. У кінозалі музею показують фільми Довженка і фільми про нього, проводять виставки.

Шанувальники творчості генія кіно прибувають сюди звідусіль. Особливо багатолюдно в день народження Олександра Петровича, 10 вересня. Цього дня до затишного й чарівного обійстя сходяться мешканці Сосниці, приїжджають гості з Києва, Чернігова, традиційно виголошують промови, виконують пісні, читають поезію. І скільки отой юний бронзовий Сашко, натхненно виконаний скульптором Анатолієм Фуженком, наслухався про себе і власну велич! Доречно було б, аби тут звучали і слова самого Довженка, мудрого публіциста й талановитого письменника; можливо, з часом на таких подіях лунатиме і запис його голосу, й актори виконуватимуть фрагменти з його творів, «Щоденників». Та гостям хочеться сказати щось своє, і вони виголошують промови на його честь.

У день народження на обійсті біля Довженкового погруддя співробітники музею розгортають стенди з рідкісними світлинами, на яких зафіксовано чимало шанованих відвідувачів. Директор музею Любов Миколаївна Наконечна надіслала нам до редакції кілька знімків із фондів музею, які ми публікуємо.


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#5

                        © copyright 2024