Анастасія Пащенко Перейти до переліку статей номеру 2013:#6
Напередодні. Тарас Шевченко у мистецькому просторі


Наступного року Україна відзначатиме 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Інтерес до великого поета і художника у просторі культури існує і поза ювілеями – не надто бурхливий, проте сталий. Цьогорічні ж мистецькі події є певною підготовкою до майбутніх святкувань.

Почнімо з театру. У Львові заньківчани присвятили свій 96-й сезон 200-літтю Шевченка, вони пропонують «Державну зраду» Рея Лапіки, «Невольника» (постановник обох – Федір Стригун), «Катерину» (постановник Богдан Ревкевич), «Посланіє» і «Мою Шевченкіану». У Львові, в театрі ім. Лесі Українки поставлено «www.МатиНАЙмичка.com.ua», за творами Т. Шевченка та Івана Тогобочного (постановник Григорій Шумейко); «Богдана» Богдана Стельмаха показали в театрі ляльок. Закарпатський український музично-драматичний театр ім. братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв підготував драму «Мати-наймичка». В Тернополі в театрі ім. Т. Шевченка з’явилася моновистава «Акварелі за Т. Шевченком. Катерина» у постановці й виконанні Тараса Жирка, присвячена пам’яті автора праці «Непрочитаний Шевченко» Василя Іванишина. У Запоріжжі в театрі ім. В. Магара побачила світло рампи «Загублена любов», також за Т. Шевченком та І. Тогобочним. У Черкаському театрі ім. Тараса Шевченка відбулася прем’єра прикінцевої частини поетичної трилогії «Тарас» Богдана Стельмаха у постановці Сергія Проскурні. Одеса на 199-у річницю відгукнулася «Катериною» Миколи Аркаса (Національний театр опери та балету, постановник Георгій Дикий). У Києві франківці показували «Назара Стодолю» (постановник Юрій Кочевенко). 200-річчю присвятили Фестиваль сучасних сценічних мистецтв у палаці «Україна».

Окремо згадаємо про аматорські колективи. У Києві, в Національному музеї Тараса Шевченка, «Пасіка» з НаУКМА показала спектакль за творами поета (режисер Андрій Приходько), студенти КУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого підготували літературно-музичну виставу про Кобзареве перебування в Києві. В Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв поставили «Борітеся – поборете!» (режисер Ольга Шлемко). У Львові студентський «Акцент» презентував «Останнє кохання Тараса Шевченка» (автор драми і постановник Володимир Працьовитий). У Луцьку, в рамках Днів культури і мистецтв «Уклін Тарасові», було інсценізовано уривки з Шевченкових творів. У Калуші на фестивалі «Театральна весна-2013» аматорський театр «Легенда» показав «Матір-наймичку» І. Тогобочного.

Значні культурні події відбулися в музиці. 10 березня в Національній опері (Київ) пройшла прем’єра «Страстей за Тарасом» Євгена Станковича у виконанні капели «Думка» і Національного симфонічного оркестру України (автор лібрето і постановник Василь Вовкун). А 22 травня, в річницю перепоховання Шевченка, у Софії Київській звершився поминальний вечір з прем’єрою хорового концерту Валентина Сильвестрова «Псалми Шевченкові» у блискучому виконанні камерного хору «Київ». Фестивальне життя також пов’язане з увічненням пам’яті Кобзаря: в Запоріжжі – І Всеукраїнський конкурс-фестиваль «Хортицький кобзар», у рамках черкаського фестивалю «Шлях до Тараса» – літературно-музична вистава «Гайдамаки» (оркестрування Олександра Литвинова, виконавці – капела ім. Л. Ревуцького, симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України, читці – Анатолій Паламаренко, Анатолій Юрченко, Василь Пудченко). «Співочою дією» за творами Шевченка, «Лілеєю» відгукнулася Львівська філармонія.

І нарешті екранний простір. У Черкасах розпочато телепроект «Наш Шевченко»(1). Режисер Сергій Проскурня і оператор Олександр Царенко через місцеву телекомпанію «Вікка» показують, як читають Шевченкові твори українці всіх вікових і соціальних груп, у програмі взяли також участь і відомі особи: Юрій Андрухович, Олег Примогенов, Сергій Крашенінніков, Ірина Білик та інші. Проект має тривати рік: щодня – новий телесюжет. Режисер сподівається, що читання, розпочавшись у Шевченковому краю, поступово охопить усю Україну.

Як бачимо, Шевченко присутній у нашому часі. Хоча, звісно, звернення до його творчості не конче має потребувати «інформаційного приводу», чергової річниці…

1.http://nashshevchenko.in.ua/pro-proekt


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2013:#6

                        © copyright 2024