Ю. Ріпенко, В. Таранюк Перейти до переліку статей номеру 2014:#1
Кіноаматори-2013. У нас і за кордоном


75-й Міжнародний фестиваль непрофесійного кіно UNICA відбувся 24–31 серпня 2013 року в м. Фібербрунн (земля Тироль, Австрія). Затишне, немов казкове, містечко, у якому мешкає чотири з половиною тисячі жителів, заполонили понад триста учасників фестивалю з 35 країн Західної та Східної Європи, Південної Америки, Азії та Африки. Федерації непрофесійного кіно з цих країн, які є офіційними членами Міжнародного союзу кіно при ЮНЕСКО (UNICA), привезли на фестиваль 134 фільми, створені кіноаматорами, студентами кіношкіл, незалежними професійними авторами. В окремій номінації змагалися однохвилинні кінороботи від 24 країн.

Україну представляла громадська організація «Фестиваль КІНОКІМЕРІЯ». На суд журі було заявлено шість українських фільмів, чотири з яких створили аматори та аматорські колективи: «Пристрасті за Гріном» (анімація) – дитячо-юнацького кіноцентру «Веснянка» (Дніпропетровськ), керівник М. Матус; «Чудо господнє» – кіноаматорки з Волині Світлани Федонюк; «Вечори в Жабунівці» – кіноаматора з Дніпропетровської області Сергія Суліми; однохвилинний фільм «Мані-Мані» керівника народної кіностудії «Волинь» Бориса Ревенка (м. Луцьк); а також один професійний некомерційний фільм «Мама», режисер Дмитро Суржиков (м. Київ) та студентський фільм «Корпорація Маріонетки» Ірини Дем’янюк, студентки КНУТКТ ім. І.К. Карпенка-Карого (майстерня Галини Шигаєвої).

Висновок після перегляду більшості конкурсних стрічок: у основній програмі, яка позиціонується як непрофесійне кіно, здобули нагороди фільми, які не можна однозначно вважати аматорськими. Більшість із них – професійні роботи як за сюжетом, грою акторів, режисурою, так і за технікою зйомок. Фільми з Австрії, Вірменії, Аргентини, Франції, що отримали золоті та срібні медалі UNICA, поза сумнівом заслуговують нагород, але у змаганнях рівних. А так, більшість аматорських фільмів із Великої Британії, Люксембургу, Грузії, Чехії, Болгарії, Македонії, Словакії, Росії не були конкурентоздатними.

Що ж до аматорських фільмів з України, то, на жаль, на загальному тлі рівень робіт був не надто високим. В результаті, в основному конкурсі наші фільми не здобули нагород. Проте порадували дві роботи, що брали участь у номінаціях «Кіношкола» та «Некомерційне кіно»: фільм «Корпорація Маріонетки» студентки Ірини Дем’янюк удостоєно Почесного диплома фестивалю, а «Мама» Дмитра Суржикова, в якому в головній ролі знялася Ада Роговцева, дістав бронзову медаль.

Хотілося б зауважити, що відбирати фільми на міжнародні фестивалі варто ретельніше. Це мають бути цікаві історії, з драматургічно та динамічно побудованим сюжетом, вони повинні мати відповідне звукове оформлення (бажано без пісенного супроводу), і особливо слід докласти зусиль до субтитрування англійською. Сподіваємося, що українським аматорам це під силу і на 76-му Міжнародному фестивалі UNICA, який триватиме 24–30 серпня 2014 року в м. П’єштяни (Словаччина), наші фільми зможуть конкурувати на рівних з фільмами інших країн. Як і 2013 року, їх відбиратимуть до національної програми на фестивалі «Кінокімерія».

Восьмий міжнародний фестиваль аматорського кіно «Кінокімерія–2013» відбувався 24–30 жовтня в Херсоні та на Арабатській стрілці. В Херсоні заздалегідь почало працювати журі, щоб устигнути переглянути більш ніж двісті кіноаматорських робіт. Аматори з’їжджалися вже безпосередньо до Генічеського району, тут їх зустрічали представники оргкомітету та допроваджували до пансіонату «Експрес», де фестиваль прописався вже втретє.

Після гучних дебатів, контраверсійних оцінок, взаємних компліментів, а часом і докорів у нерозумінні творчого задуму митців, було оголошено переможців. Ними стали такі роботи: ґран-прі – «Новорічна листівка» (О. Голубкова), кращий дитячий аматорський фільм ­– «Один день із життя…» (Ю. Паномаренко, І. Гасанов, Я. Журавльов, О. Коротич, А. Чупрунов), кращий 1-хвилинний фільм – «Подаруй птахам чисте небо» (В. Комар, Д. Сунко), кращий студентський фільм – «На краю» (М. Симеонова), кращий некомерційний фільм – «Не менше 50 кг» (М. Артеменко). Переможці отримали медалі, дипломи та грошові нагороди. Окремої нагороди за розвиток аматорського руху в Україні – Золотої медалі UNICA – удостоєно директорку Фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема» Валентину Слободу.

Номінація за кращу роботу митців некомерційного кіно цього року була запроваджена вперше. Ще одне нововведення – створення при оргкомітеті фестивалю кінобібліотеки. До неї увійшли книги медіа-спонсорів фестивалю: журналів «Кіно-Театр» та «Телерадіокур’єр», а також книжки членів журі кінофестивалю різних років. Помітною подією «херсонського блоку» фестивалю стала презентація художнього фільму «Нізвідкіля з любов’ю, або Веселі похорони» голови журі, режисера В. Фокіна («Сищик», «ТАРС уповноважений заявити»), який привернув велику увагу зокрема і тому, що в цьому фільмі головну роль, останню в кіно, зіграв улюбленець глядачів, чудовий актор Олександр Абдулов.

На зустрічах з аматорами фахівці з України, Росії та Естонії розповідали про свої враження від конкурсних робіт. Було зазначено, що, на відміну від загального телепродукту, фільми аматорів частіше звертаються до висвітлення таких людських чеснот, як доброта, співчуття та надія.


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2014:#1

                        © copyright 2024