Юрій Мицик Перейти до переліку статей номеру 2015:#6
Українські зірки Голлівуду Еріка Майя Єлиняк (Erika Maya Eleniak)


Василь Єлиняк, уродженець Небиліва Калуського повіту Галичини, є першим українським поселенцем: жив і помер в Едмонтоні (провінція Альберта), де й досі існує один з найпотужніших центрів української еміграції. У його родині було семеро дітей, 51 онук та 62 правнуки. З цієї родини та з цієї канадської провінції і походить батько актриси, який потім переїхав у США. У родоводі матері – естонсько-німецькі корені.

Еріка народилася 29 вересня 1969 року в Ґлендейлі (Каліфорнія, США). Вона була старшою дитиною (мала ще чотирьох сестер і брата). Дитинство минало нормально, як і в переважної більшості американських однолітків. Середню школу вона закінчила в Лос-Анжелесі. Дебют Еріки відбувся у знаковому фільмі Стівена Спілберґа «Е.Т.» («Інопланетянин») у 1982 році, хоча роль їй дісталася епізодична. Саме її героїню цілує герой Еліот (Генрі Томас) на очах однокласників. (1988 р. вона зіграла вагомішу постать – Вікі де Сото у фільмі жахів «Крапля»). Гучний успіх «Інопланетянина» відіграв суперечливу роль у біографії дебютантки. Вона, як і її молодша колега по фільму Дрю Беррімор, поринула у вир тусовок та галасливих компаній. Обом довелось вибиратися з цього виру, де неодмінно був присутній алкоголь та наркотики. Еріці пощастило: на пляжі Санта Моніки вона зустріла хлопця Стіва Ферґюсона, який записав її у товариство анонімних алкоголіків і допоміг налагодити нормальне життя. На її прохання він познайомив Еріку з фотографами журналу «Плейбой». У липні 1989 року її фото з’явилися у цьому виданні. Тоді ж вона отримує епізодичну роль у комедії «Чарльз відповідає» (Charles іn Charge). Однак за якийсь час відносини з хлопцем стали напруженими, особливо після того, як мати Еріки вийшла заміж за батька Стіва.

Тим часом фотосесія в «Плейбої» мала успіх: Еріка стала дівчиною місяця цього журналу; і їй було запропоновано зіграти одну з головних ролей у телесеріалі «Рятівники Малібу» (Baywatch). Звичайно, продюсери й режисер використовували передовсім бездоганні зовнішні дані акторки – сліпучої краси блондинка зростом 1.68 не могла не сприяти успіху серіалу. Потім білявка зіграла частково сама себе: образ Джордан Тейт – дівчини «Плейбоя» і стриптизерші в невеликій ролі в бойовику «В облозі» (Under Siege), який добре відомий і на пострадянському просторі. Далі був не зовсім вдалий фільм «Селюки з Беверлі-Гіллз» (The Beverly Hillbillies; 1993). Зате наступного року Єлиняк зіграла головну роль у романтичній комедії «Конвоїри» (Chasers) Денніса Гоппера, яка теж відома глядачам України. Під час зйомок вона стала нареченою актора Вільяма МакНамари і разом з ним знялася в успішній кримінальній драмі «Дівчина в кадилаку» (Girl in the Cadillac; 1995). Однак весілля не відбулося… Зате успіх очікував актрису у фільмі жахів «Кривавий бордель», де поруч із нею працювали перед камерою Енджі Евергарт і Денніс Міллер. В ці роки Еріка знялась у низці фільмів (насамперед у дуже успішних: «Винищувач», «Паніка в Нью-Йорку», «Піроманьяк», «Останній круїз», а також у серіалах «Острів фантазій», «Південний Бруклін» тощо). У травні 1998 року актриса вийшла заміж за свого колегу Філіпа Ґоґлі, але незабаром подружжя розлучилося.

Знов актриса знаходить втіху в напруженій роботі. На початку нового століття Еріка створює галерею яскравих і різнопланових образів («Суперниця», «Секунда до смерті», «Розпечене різдво», «Апокаліпсис»). А 2003 рік приніс їй головну роль професійного килера Джейн Ферре в драматичному бойовику «Зрада», де її партнерами виступили Ж. Дюпаж і А. Болдуїн. Були й інші фільми, серед яких успішна «Бойова бригада» (The Librarians).

Настав час улаштувати особисте життя. У 2001 р. Еріка побувала в Калґарі (Канада), де на зйомках стрічки «Апокаліпсис» познайомилася з техніком Ройчем Даґлі. Нарешті Еріка знайшла своє щастя. Вона навіть купила будинок в провінції Альберта, щоб бути поруч з коханим. У січні 2006 року народилася їхня донька Індіана. Ця подія стала чи не найголовнішою в житті актриси, роль матері суттєво скоригувала її світогляд. Але народження дитини посилило її давнього ворога – зайву вагу, та боротьба з ним ішла досить успішно. Тоді ж вона опинилася серед учасників шоу «Celebrity Fit Club», під час якого знаменитості приводять себе в форму під контролем спеціалістів.

У 2004 р. на екранах стартувало три проекти з участю Еріки, серед яких особливо вдалася головна роль у трилері «Конвой під прицілом». Наступного року вона зіграла у канадській стрічці «Фатальна зустріч» і в науково-фантастичному фільмі «Абсолютний нуль», взяла участь у реаліті-шоу «The Real Gilligan’s Island», а потім у «Відчайдушних домогосподарках» (Desperate Housewives). Хоч нині актриса знімається рідше (її фільмографія нараховує близько 50 стрічок), вона перебуває на вершині своєї кар’єри, сподіваємось, що нові ролі утвердять її на голлівудському Олімпі.


Корисні статті для Вас:
 
Українські зірки Голлівуду Лізабет Скотт2015-02-11
 
Українські кінозірки Голлівуду. Майк Мазуркі (Mike Mazurki)0000-00-00
 
Українка – кінозірка Голлівуду2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2015:#6

                        © copyright 2024