Владислав Таранюк Перейти до переліку статей номеру 2016:#1
Розквіт аматорського кіно. Десята «Кінокімерія»


У сонячному місті півдня України Херсоні 28–30 вересня 2015 року під патронатом світової кіноаматорської організації UNICA, яка діє під егідою ЮНЕСКО, відбувся X Міжнародний кінофестиваль непрофесійного кіно «Кінокімерія». Цей ювілейний кінофорум став своєрідним підсумком десятирічної роботи вітчизняних кіноаматорів. Від 2008 року «Кінокімерія» – єдиний від нашої країни представник на міжнародному форумі аматорського некомерційного кіно UNICA. За ці роки Україна жодного разу не поверталася без нагород, серед яких, зокрема, Ґран-прі в номінації «Однохвилинний фільм» (кінофестиваль у м. Русе, Болгарія) за стрічку «Камінь» (режисер Андрій Богун) та Золота медаль у номінації «Художній фільм» (м. П’єштяни, Словаччина) за стрічку «Менше 50 кілограмів» (режисер Марина Артеменко). Уже восьмий рік у межах фестивалю проводиться всеукраїнський фотоконкурс «Кіно», який знайомить із кращими фотороботами кіноаматорів, членів великої сімі’ї кінокімерійців.

Цього року на фестиваль у Херсоні надійшло понад 170 робіт з України, Австрії, Білорусі, Болгарії, Грузії, Естонії, Казахстану, Нідерландів, Македонії, Сербії, Франції та інших країн. До конкурсної програми було відібрано 131 фільм. Переглядали конкурсні стрічки аматори та професійне журі, яке очолив письменник, сценарист, драматург Богдан Жолдак.

Перегляд конкурсної програми відбувався у великій залі кіноконцертного комплексу «Ювілейний» на 1300 місць (не скажу, що вона була переповнена, а хотілось би). Наступного дня перегляд фільмів продовжився. Потому тривало жваве обговорення показаних робіт, далі – нагородження переможців під час закриття фестивалю.

Закриття було задумане грандіозним: учасників та гостей вітали керівники місцевої влади, звучали пісні та концертні номери, підготовлені студентами профільних ВУЗів і професійними акторами Херсонщини. Поздоровив кіноаматорів голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, який запросив переможців на «Відлуння фестивалю “Кінокімерія-2015”», яке традиційно відбувається в столичному Будинку кіно в листопаді. У своєму короткому вітальному слові Жан-Клод Лежоснe, представник вiд UNICA, відзначив гостинність українського народу та високий рівень аматорських робіт. Особливо вразив закордонного гостя вік учасників нашого фестивалю: це переважно молодь (більшість учасників фестивалю UNICA є зазвичай людьми літнього віку). Месьє Лежосне висловив упевненість, що незабаром фестиваль UNICA обов’язково має бути проведений в Україні. Всі номінанти отримали дипломи, спеціально виготовлені до ювілею, а володарям першого місця дістався приз – кришталевий кристал із голографічним зображенням кімерійської цариці – символу фестивалю.

Переможцями кінофестивалю цього року стали: в номінації «Найкращий фільм дитячо-юнацьких студій» – «Сліди на піску» (Олександра Матяш, Поліна Корнюшенко, КНПЗ «Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка”», Дніпропетровськ); у номінації «Найкращий аматорський фільм» – «Чужі найближчі» (режисер Сергій Анашкін, м. Південний, Одеська обл.); у номінації «Найкращий студентський фільм» – «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» (режисери Анжела Богаченко, Владіус Монк, м. Київ, м. Івано-Франківськ). Ґран-прі здобув 16-тирічний аматор із Черкас Андрій Яровий з ігровим фільмом «Дурман». Феноменом молодого автора зацікавився Жан-Клод Лежосне, який довго розпитував хлопця про таємниці створення «дорослого кіно». Також було вручено кілька спеціальних дипломів за фільми, які особливо вразили членів журі та глядачів.

Програму від України для міжнародного кінофоруму UNICA наступного року буде сформовано з цьогорічних фільмів-переможців.


Корисні статті для Вас:
 
«Кінокімерія» – фестиваль аматорського кіно2010-02-11
 
Назустріч рідному UNICA - Кінокімерія. Болгарія - Україна2013-04-23
 
Кіноаматори-2013. У нас і за кордоном2014-02-09
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2016:#1

                        © copyright 2024