Редакція Перейти до переліку статей номеру 2016:#6
Мистецька хроніка


Анімаційні стрічки Степана Коваля відзначили в Сербії

5–7 серпня 2016 року в сербському місті Ніш відбувся Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів для дітей і молоді «Золота монета Костянтина». На ньому було відзначено український анімаційний цикл. Так, у номінації «Телесеріали» спеціальну згадку журі одержали серії циклу «Професіонали», «Кухар» і «Столяр» режисера Степана Коваля, студія «Новаторфільм».(Інформація НСКУ)

Незнайомий Богдан Ступка

До 75-річчя від дня народження Богдана Ступки одеський кінотеатр «Інотеатр» провів ретроспективу робіт видатного актора (з 20 по 23 серпня 2016 року). Було показано: «Камінний господар» (реж. Мирослав Джинджиристий, 1973), «Із житія Остапа Вишні» (реж. Ярослав Ланчак, 1991), «Єлисейські поля» (реж. Олексій Левченко, 1993), «Фучжоу» (реж. Михайло Іллєнко, 1994), «Два в одному» (реж. Кіра Муратова, 2007), «Серце на долоні» (реж. Кшиштоф Зануссі, 2008), «Інсайт» (реж. Рената Грицкова, 2009). Також глядачі побачили документальний фільм «Богдан Ступка. Забудьте слово “смерть”» Володимира Ніколайця. Покази відбувалися у закладі «True Man» та санаторії «Біла акація», адже нині кінотеатр шукає постійне приміщення. До 1 липня 2016 року «Інотеатр» працював на території Одеської кіностудії. Останнім заходом, проведеним там, стала спільна ретроспектива Юрія Іллєнка та Івана Миколайчука, яка відбулася 25–29 червня 2016 року. У програмі: «Вечір на Івана Купала», «Білий птах з чорною ознакою» та «Легенда про княгиню Ольгу» і фільми Івана Миколайчука «Вавилон ХХ» і «Така пізня, така тепла осінь». (Інформація НСКУ)

Нагороду від Американської телеакадемії вручено

23 серпня 2016 року в «Українському домі» режисер документальної стрічки про Майдан «Зима у вогні. Боротьба України за свободу» Євген Афінеєвський разом із представниками посольства США передав спеціальну нагороду від Американської телеакадемії українській знімальній групі фільму. Стрічку, зняту в копродукції України, США і Великобританії, відзначили у Лос-Анджелесі на початку червня призом The Television Academy Honors. Отримуючи приз, режисер Євген Афінеєвський сказав: «Це нагорода не тільки команді, яка створила фільм, а й усій Україні, яка все ще бореться, оскільки Майдан – це лише етап на шляху до свободи. Люди, які вийшли на вулиці, пройшли його в силу своєї єдності, рішучості та патріотизму. В Україні стало очевидним, що реальною владою у державі є народ. І я хотів би підкреслити, що ця нагорода – загальне визнання їхньої позиції». Стрічку «Зима у вогні. Боротьба України за свободу» було номіновано також на премію «Оскар». На платформі Netflix її подивилися понад 6 млн глядачів з усього світу.(Інформація: Держкіно)

Переможці Львівського МКФ Wiz-Art

4–7 серпня тривав ІХ Львівський МКФ короткометражних фільмів. Ґран-прі отримав фільм «Естакада» Патріса Лаліберте (Канада, 2015), приз за найкращу українську стрічку – «Син» Філіпа Сотниченка, нагороду за найкращий сценарій і приз глядацьких симпатій у міжнародному конкурсі – «Ванна» Тіма Ельріха (Австрія, Німеччина, 2015), приз глядацьких симпатій – український фільм «Чорногора» Тараса Дроня (2016). Найкращою була визнана режисура у фільмі «Повернення Еркіна» Марії Гуськової (Росія, 2015), операторська робота – у «Зміні в погоді» Муіріша Кроулі (Ірландія, 2015). Спеціальну відзнаку дістала «Кров» Валерії Сочивець (Україна, 2016).

Премії Кабінету Міністрів України

Премію імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2015 рік у номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» присуджено «Укранімафільму» (автор сценарію Наталія Гузєєва, режисер Манука Депоян та художниця Валентина Серцова) за анімаційний дитячий фільм «Халабудка». Лауреатами Премії ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності за кращий твір у телевізійній сфері стала творча група документального фільму «Вставай, Маріє!» філії Національної телекомпанії України «Центральна дирекція Канал “Культура”» (автор і режисер Тетяна Баришпол, оператор Ігор Приміський та відеоінженер Сергій Байдецький). (Інформація НСКУ)

97-й театральний сезон театру ім. І. Франка

У вересні театр відкрив свій 97-й сезон. Важливою подією для франківців у цьому сезоні стане показ вистав «Ерік ХІV» А. Стріндберґа і «Щоденники Майдану» Н. Ворожбит на «Українському тижні» у Гданську 18–25 листопада 2016 року на запрошення керівництва Шекспірівського театру Гданська (Польща).

Не стало автора стрічки «Жив-був пес»

11 вересня 2016 року на стало російського режисера, сценариста, художника анімаційного кіно, педагога Едуарда Назарова (1941–2016). Едуард Назаров брав участь у створенні багатьох знаних фільмів (серія про Вінні-Пуха, де він був художником, «Мартинко», «Про Сидорова Вову», «Пригода мурашки»). А ще він мав неабиякий організаторський хист: був співпрезидентом МКФ анімаційних фільмів «Крок» (разом із нашим Давидом Черкаським), завдяки йому (а також і Федорові Хитруку, Юрію Норштейну, Андрію Хржановському) виникла школа анімації «ШАР». Найвідомішим і найпопулярнішим його фільмом став «Жив-був пес» (1982), створений за мотивами української народної казки.

«Українські шерифи» претендуватимуть на премію «Оскар»

Фільм режисера Романа Бондарчука претендуватиме на премію «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою». Його світова прем’єра відбулася на найпрестижнішому МФ документального кіно в Амстердамі IDFA, де він отримав Спец. приз журі в головному конкурсі. «Українські шерифи» побували на 30-ти фестивалях світу в конкурсних та спеціальних програмах. Стрічка вже здобула Ґран-прі кінофестивалю Docs Аgainst Gravity у Польщі. Фільм було показано в семи містах України (Київ, Харків, Дніпро, Львів, Маріуполь, Одеса, Херсон) у рамках прокату DOCU/ХІТ МКФ документального кіно Docudays UA.

Подарунок Олександрові Довженку

У День українського кіно в Меморіальному музеї Олександра Довженка в Сосниці, де урочисто відзначали 122-гу річницю з дня народження видатного режисера і письменника, крім чудового концерту Народного хору з Чернігова, відбулася прем’єра документальної стрічки «Загальний зшиток» (автор сценарію Сергій Тримбач, режисер Юлія Лазаревська) кіностудії «Кінематографіст». Ідеться про Довженка в час Другої світової війни. Тексти Довженка (щоденники, листи) читав актор театру і кіно Олексій Вертинський.

Польсько-українське сусідство на кінематографічному екрані

Побачив світ 37-й випуск наукового збірника Вроцлавського університету «Studia Filmoznawcze» під назвою«Polsko-ukraińskie sąsiedztwo na ekranie filmowym» (редактори Лариса Брюховецька та Славомір Бобовський). Повідомлення про це на сайті Вроцлавського університету супроводжується такими словами: «Українці і поляки одвіку є сусідами. Те сусідство було і надалі є важким. Іноді дуже. Але обидва народи на нього приречені. Обидва багато знайдуть, якщо продовжуватимуть зусилля, що мають на меті єднання і співпрацю. І багато втратять, якщо потребою тих зусиль злегковажать. Тридцять сьомий том «Фільмознавчих студій» є прикладом прагнення його редакторів і авторів покласти малу цеглинку в споруду єднання і симпатії між українцями і поляками. Його тематика – взаємне портретування обох народів у мистецтві кіно – ще в жодній публікації – чи польскомовній чи україномовній – не була висвітлена». Збірник видано польською та українською мовами.

Верховна Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографа в Україні»

За нього у другому читанні проголосували 230 нардепів. Він передбачає державне забезпечення і стимул для виробництва, поширення, популяризації та демонстрації національних фільмів у кіно-, відеомережі, на телебаченні, в мережі Інтернет, визначає «засади державної підтримки кінематографії в Україні, що має на меті створення сприятливих умов для розвитку кіновиробництва, встановлення прозорих процедур здійснення фінансування державою проектів у сфері кінематографії». Кінематографія визнається сферою культури, яка підтримується державою за рахунок коштів Державного фонду. Управлятиме ним центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кіно на підставі рішень Ради з державної підтримки кінематографії, яка складається з 9 осіб, що призначаються строком на 2 роки. Держфонд поповнюється, зокрема, за рахунок коштів виділених із загального фонду держбюджету у розмірі не менше 0,2 відсотка видатків. Держпідтримка, згідно із законом, може здійснюватися як у вигляді держзакупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для виробництва фільмів, так і у вигляді субсидії. (Українська правда)

Помер Анджей Вайда

9 жовтня на 91 році життя помер видатний польський кінорежисер Анджей Вайда (н. 6. 03. 1926). За 60 років поставив 40 ігрових фільмів. Чимало з них – «Канал», «Людина з мармуру», «Людина з надії», «Катинь» присвячені трагічному періоду історії комуністичної Польщі. Велику шану віддав класичній польській літературі, перенісши на екран «Панни з Вілько», «Землю обітовану», «Пана Тадеуша» та багато інших творів. 2000 року його нагородили «Оскаром» за внесок у світове кіно.

Анджей Вайда був другом України, підтримував європейські прагнення українців. У його кіношколі навчались студенти з України.


Корисні статті для Вас:
 
Яким має бути українське масове кіно?2016-12-11
 
Складний і заплутаний лабіринт Паоло Соррентіно2016-12-11
 
Неймовірна Меріл2016-12-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2016:#6

                        © copyright 2024