Ростислав Плахов-Модестов Перейти до переліку статей номеру 2017:#4
Про історичну справедливість. Синопсис


Я агітувала його писати спогади. Однак його хвилювало інше. Ні, це не були плани, а наміри чи, точніше, мрії про новий фільм. Цей коротенький текст на одну сторінку Ростислав Петрович Плахов-Модестов переслав мені десь рік чи півтора тому. Він, режисер 30 науково-просвітницьких стрічок, шукав дорогу до нового фільму. Це мала бути не історія України, яку він чудово знав і фахово відобразив у своїх фільмах, а наша суперечлива сучасність. Як висловити і показати її, аби не перетворитися, подібно до політиків, на балакуна? І вирішення знайшлося: не коментувати, не аналізувати, а поставити питання, які йому боліли.

Прочитавши цей синопсис, я вступила дискусію, мовляв, не все так безпросвітно, адже тепер у нас є громадянське суспільство, яке сформувалося на Майдані і яке не дозволить черговій владі черговий раз схибити. Здається, мої аргументи мало переконали цю мудру людину. Та, зрештою, не опублікування його коротенького «Синопсису» було для нього важливим. Він прагнув звернутися через екран до ширшої аудиторії. Однак студія «Київнаукфільм» перебувала в стагнації, і перспектив не було видно. Минав час, і нічого не мінялося. І от звістка: 22 березня Плахова-Модестова не стало. Він забрав з собою свої пекучі думки і про долю рідної студії, якій віддав усе життя, і про долю України. Думаю, що питання, порушені ним у цьому синопсисі, не втратили актуальності, навпаки. Як і завершальні слова, звернені до нас.

Лариса Брюховецька

Чи можна створити синопсис фільму з самих запитань? А спробуймо.

Хто ми такі? Звідки прийшли? І куди йдемо?

Що таке історія, чому вона не знає слова «якби»? Що таке історична справедливість і чому її відновлення неодмінно закінчується великою кров’ю і новими несправедливостями?

Що таке війна? Чим вона відрізняється від антитерористичної операції? Що таке гібридна війна і як у ній перемогти?

Що таке соціальна система і за якими законам вона існує? Що таке держава? Що таке імперія і чому всі імперії рано чи пізно розпадаються?

Що таке комуністична ідеологія? І чому розпався Радянський Союз?

Яка різниця між уламком імперії і нормальною демократичною країною?

Що треба зробити, щоб уламок став державою?

Чого ми хочемо від Європи і чого Європа чекає від нас?

Чому заходи, які вивели з нужди наших сусідів, для нас обернулися ще більшими злиднями? Скільки можна жити за рахунок боргів і чим за них доведеться розраховуватися?

Хто такі політики? Чому союзники з політичної боротьби стають після перемоги смертельними ворогами і тратять всі сили на те, щоб принизити і знищити одне одного?

Ну і, звичайно, сакраментальне: «Хто винен?» і «Що робити?» Яке з цих питань головне?

Зрозуміло, що ми не в змозі дати відповідь на всі ці складні і пекучі запитання. Та й не ставимо ми перед собою такого непосильного завдання. Але якщо ми хоч поставимо їх, звернемо на них увагу співвітчизників, примусимо над ними задуматися – це вже немало. Думати завжди корисно!


Корисні статті для Вас:
 
Ростислав Плахов-Модестов: чи конкурентноспроможне кіно?2004-02-11
 
Ростислав Плахов-Модестов: Показати українську історію2004-02-11
 
Хома Брут, Чартков та інші2013-11-25
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2017:#4

                        © copyright 2024