Редакція Перейти до переліку статей номеру 2017:#4
Мистецька хроніка


«Німі ночі»-2017

11–12 травня в Києві тривав найбільший у Східній Європі Фестиваль німого кіно і сучасної музики «Німі ночі». Від 2017 року місцем його проведення як фестивалю архівного кіно стане Київ, де в Національному центрі Олександра Довженка зберігається найповніша в Україні збірка німого кіно. На фестивалі було дві світові репрем’єри українських фільмів, які вважалися втраченими: фільм Петра Чардиніна «Тарас Трясило», знятий в Одесі 1926 року – пишно костюмована історична драма і водночас найдорожчий фільм епохи, що був віднайдений лише 1998 року в сховищах Французької сінематеки під назвою «Татари». Головні ролі в ньому зіграли Амвросій Бучма, Іван Замичковський та Наталя Ужвій. Демонстрували в супроводі одеських музикантів Андрія Показа та Якова Тарунцова. Показали й авангардистський експеримент Михайла Кауфмана «Небувалий похід» про колективізацію українського села та боротьбу з безграмотністю, який 2015 року повернули в культурний обіг завдяки новій музиці, написаній композитором Антоном Байбаковим. Подіями фестивалю стали покази шедевра китайського психологічного кіно «Богиня» (1934), німецької стрічки «Чорний хід» (1921), створеної Леопольдом Йесснером, та короткометражки «Антракт» Рене Клера (1924).

Прем’єра фільму Ахтема Сеїтаблаєва «Чужа молитва»

Відбулась у київському кінотеатрі «Україна» 18 травня 2017 року. Фільм присвячено подвигу кримської татарки, мешканки Бахчисарая Саїде Арифової (1916–2007), яка врятувала 88 єврейських дітей від знищення під час німецької окупації Криму. Стрічка вийшла в український прокат.

Успіх української стрічки на 50-му WorldFest у Г’юстоні

Документальний фільм «Борщ» українських режисерів-аматорів Сашка та Дарини Балабаїв зі Львова переміг у категорії «Етика та культура». WorldFest – найстаріший фестиваль незалежного кіно і відео у світі і третій за значимістю в Північній Америці після Сан-Франциско і Нью-Йорка. Фестиваль став конкурсним 1968 року. Був заснований титулованим режисером і продюсером Хантером Тоддом для підтримки незалежних режисерів. У фільмі «Борщ» розповідається про людей з особливими потребами. Герої – люди з ДЦП, на візках та волонтери, які приїхали із Запоріжжя до Львова, аби показати свою виставу. Режисери знімають переважно оглядові відео про Львів та Західну Україну. Зйомки фільму«Борщ», монтаж, титрування англійською, кольорокорекцію та звук автори робили власними силами. Фільм подано ще на 30 фестивалів. Режисери не збираються зупинятися на досягнутому і збирають матеріали для наступних фільмів та проектів.

Український театр підкорює Німеччину

У травні Україна вперше стала почесним гостем престижного німецького театрального фестивалю Heidelberger Stückemarkt, що відомий як Гайдельберзький ринок п’єс. 6–7 травня Україна презентувала там декілька театральних проектів від українських режисерів, драматургів, перформерів, що нині перебувають в авангарді актуального, експериментального театру. Куратором української програми був драматург Павло Ар’є.

Німеччина напрочуд тепло й сердечно прийняла актуальний український театр. Зазвичай досить стримані, німецькі поціновувачі інколи навіть не приховували сліз на українських проектах. Київський театр «Золоті ворота» презентував свій хіт «Слава героям», який викликав у європейців щирі та емоційні реакції. На фестивалі також показали виставу Львівського ТЮГу режисера Андрія Приходька «Зерносховище» за п’єсою Наталії Ворожбит на тему Голодомору в Україні. Викликав зацікавлення і проект, запропонований режисером і перформером Антоном Романовим. Його акція була присвячена анексії Криму (сам Романов народився в Криму). Проект «Де Схід?» від Аліка Сардаряна та Наталії Ворожбит – монологи про війну на Донбасі – також пробудив сильні емоції глядачів. Театр «ДАХ» презентував свій резонансний проект «Собача будка» (або «З життя мовчазної більшості») режисера Влади-слава Троїцького. Молодий український драматург Ольга Мацюпа за свою п’єсу «Екологічна балада» отримала вищу премію фестивалю – 5 тис. євро.

Премія імені Лесі Українки – фільму «Трубач»

11 травня 2017 року ухвалено постанову про присудження Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2016 рік. У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» премія дісталась творчому колективу кінокомпанії «Укркіно» у складі автора сценарію Анастасії Матешко, режисера Анатолія Матешка, оператора Юрія Короля, виконавців головних ролей Леоніда Шевченка та Римми Зюбіної за ігровий фільм «Трубач».

Премія присуджується щороку в чотирьох номінаціях у розмірі 10 тис. гривень кожна. Конкурс на здобуття цієї премії має на меті заохотити появу нових творів для дітей та юнацтва і водночас вшанувати видатну поетесу Лесю Українку. Фільм «Трубач» на здобуття премії висунула НСКУ. Ця нагорода, услід за Національною премією ім. Тараса Шевченка, яку здобув цього року Степан Коваль як один з режисерів і керівник проекту анімаційного серіалу «Моя країна – Україна», засвідчила визнання українського кіно.

Ширшає коло «Мельпомени Таврії»

З 19 до 27 травня в Херсоні відбувався XIX Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», гостями й учасниками якого стали театри України, Польщі, Грузії, Франції, Угорщини, Португалії, Румунії, Туреччини, Білорусі, Вірменії, Литви. Цьогорічне гасло фестивалю – «Театри світу за мир!». Уперше долучилися до українського фестивалю турецький театр «3.2.1.», театр «Амазгаїн» з Єревана, Театр руху та пантоміми Nikoli з Кракова. Протягом дев’яти фестивальних днів на «Мельпомені Таврії» було зіграно 34 вистави.

Фестиваль Porto Franko

14–18 червня гостинний Івано-Франківськ приймав учасників МФ Porto Franko. Територією сучасного мистецтва став палац Потоцьких, де відбулися мистецькі заходи театру, музики, кіно, візуального мистецтва. Сучасне мистецтво, за переконанням організаторів, має інтегруватись у міський простір, органічно поєднуючись із архітектурою міста. На думку президента Porto Franko Романа Григоріва, цей форум уже сприймається не тільки як український, а й як міжнародний, адже саме місто має величезні мистецькі переваги.

«Чорнобиль [не]видимий» на «Книжковому Арсеналі»-2017

На «Книжковму Арсеналі» 18 травня презентували проект «Чорнобиль [не]видимий», присвячений кінематографічній репрезентації катастрофи. Це спроба переосмислити та перетлумачити знання про аварію та її образи, акумульовані протягом останніх тридцяти років. До DVD-колекції увійшло 15 українських документальних фільмів, що показують чорнобильський феномен до і після аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року. Вони відображають утопічний ентузіазм атомоградів 1970-х, соціальну та національну скорботу посттравматичної епохи та дають унікальний досвід, в якому поєдналися мистецтво, політика (Чорнобиль і криза СРСР) і наука (антропогенний аспект аварії). Учасниками дискусії виступили культуролог Ольга Брюховецька, режисер Віктор Кріпченко, співупорядник збірки та співробітник Центру Олександра Довженка Станіслав Мензелевський.

За матеріалами сайту Центру Олександра Довженка

Фільм Сергія Лозниці – у Каннах

У конкурсній програмі 70-го Каннського кінофестивалю взяла участь кінокартина Сергія Лозниці «Покірлива». Дія фільму, навіяного оповіданням Федора Достоєвського, відбувається в сучасній російській провінції. Виконавиця головної ролі – Василина Маковцева. Країна-виробник – Франція (кінокомпанія «Slot Machine») за участі Німеччини, Росії, Нідерландів, України, Литви. У Каннах відбулася світова прем’єра фільму.


Корисні статті для Вас:
 
Сергій Лозниця: анатомія чутливості2011-04-06
 
Алім – кримськотатарський бунтар2016-08-11
 
Життя під звуки труби2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2017:#4

                        © copyright 2024