Редакція Перейти до переліку статей номеру 2018:#2
Мистецька хроніка


«Казка про гроші» – в прокаті

З 25 січня в прокат вийшов фільм «Казка про гроші» (за мотивами повісті Володимира Короленка «Йом-Кіпур, або Судний день»). Автор сценарію Віктор Гресь, режисер Олеся Моргунець, кіностудія ім. О. Довженка. В головних ролях: Андрій Ісаєнко, Анастасія Карпенко, Михайло Кукуюк, Олександр Кобзар, Микола Боклан. Це повчальна історія про людську слабкість, про одну із живучих вад – скупість.

Фільми України в Болгарії

У Софії на Днях українського кіно (8–12 грудня) показали фільми: «Червоний» Зази Буадзе (його представляв продюсер Андрій Суярко), «Креденс» Валентина Васяновича, «Припутні» Аркадія Непиталюка, «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка і «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка. Організував Дні «Київкінофільм» за підтримки Міністерства закордонних справ України та «Держкіно».

Нові фільми у Верховині

19–23 грудня з ініціативи МКФ «Молодість» у приміщенні місцевої школи (в райцентрі немає кінотеатру) з нагоди Дня Святого Миколая відбувся показ найновіших українських фільмів, як-от: «Чужа молитва» Ахтема Сеїтаблаєва, «Межа» Петера Беб’яка (спільне словацько-українське виробництво), «Сторожова застава» Юрія Ковальова, «Червоний» Зази Буадзе та ін.

«Політ кулі»

У першій половині грудня в Москві відбувся «Артдокфест» (організатор і директор Віталій Манський), на якому головний приз «Лавр» одержав фільм «Політ кулі» Беати Бубенець (спільне литовсько-російське виробництво), в якому показано батальйон «Айдар».

Попит на «Сторожову заставу»

За повідомленнями українських ЗМІ, фільм «Сторожова застава» купило 27 країн. 13 січня фільм показали в Червоному залі Будинку кіно.

Кіновиробництво зростає

За даними Держкіно, у 2017 році за державної підтримки було створено 45 фільмів: з них – 17 ігрових п/м, 12 документальних, 12 к/м дебютів і 4 к/м анімаційних фільми. Водночас у 2017 році було заборонено для демонстрування на території України 66 фільмів (серіалів) на підставі їхньої невідповідності Закону України «Про кінематографію».

Приз у Талліні

Як повідомило об’єднання «Сучасне Українське Кіно», короткометражний фільм «Технічна перерва» Філіпа Сотниченка став переможцем міжнародного конкурсу короткометражок на фестивалі Tallinn Black Nights Film Festival-2017.

Чи сприйме Оскарівський комітет «Кіборгів»?

Актор та режисер Ахтем Сеїтаблаєв повідомив, що його стрічку «Кіборги» буде подано на розгляд українського Оскарівського комітету як претендента на премію Американської кіноакадемії від України у номінації найкращий фільму іноземною мовою. Про це він сказав в ефірі 5-го каналу. Тільки за три тижні прокату касові збори українського фільму «Кіборги» сягнули 19 348 846 гривень. Успішному прокату «Кіборгів» не завадив навіть вихід на широкі екрани чергового епізоду голлівудського блокбастера «Зоряні війни: Останні джедаї». 

Іде робота над «Донбасом»

Сергій Лозниця, режисер і автор сценарію, зазначає з приводу майбутньої стрічки «Донбас»: «Коли ми звемо війну “миром”, коли пропаганду подаємо як правду і коли звемо ненависть “любов’ю”, життя починає нагадувати смерть». Фільм є спільним виробництвом Німеччини, Франції, України, Нідерландів та Румунії. «Донбас» здобув фінансову підтримку від Eurimages, французького CNC, Держкіно України. Зйомки триватимуть 45 днів. Оператор – Олег Муту. Французькою та світовою дистрибуцією стрічки опікується компанія Pyramide.

Кінематографічна виставка

З нагоди 100-річчя проголошення незалежності УНР Музей театрального, музичного та кіномистецтва України представив виставку «До 100-річчя відновлення незалежної, Вільної, Суверенної Держави Українського Народу». Її «ядро» – відреставрована і вперше оброблена у 3D кінохроніка з документального проекту Івана Канівця «Генерація волі».


Корисні статті для Вас:
 
Тарас Компаніченко: «Втримати небо наших цінностей…»2016-02-02
 
Олесь Янчук: «Продюсерське приватне кіно vs державна кінопрограма»2004-02-11
 
Ангели за хмарами2018-04-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2018:#2

                        © copyright 2024