Лариса Брюховецька Перейти до переліку статей номеру 2019:#1
Слово Лесі Українки робить юних мудрішими


Леся Українка прожила всього 42 роки, але її творчий спадок вражає – 12 томів академічного видання. У її творах вражають глибина інтелекту, високий художній рівень слова, твердість переконань. За радянських часів, хоч її і вивчали в школах, однак підхід був звужений, творчість тлумачили спрощено, приписуючи мотиви віри в перемогу пролетаріату. Сьогодні – час для осмислення багатої спадщини Лесі Українки.

На ХХІІ Всеукраїнському конкурсі професійних читців ім. Лесі Українки, що відбувався наприкінці вересня 2018 року (із 2014-го він знайшов постійну прописку в Луцьку, у Волинському театрі ляльок) можна було насолоджуватися розкішною поезією в майстерному виконанні талановитих студентів та молодих акторів. Наша редакція виступає медійним партнером конкурсу, а мені випало вже втретє бути членом журі.

Конкурс проходить у два тури, на першому виконують твори Лесі Українки, на другому – довільна програма. Учасники приїхали зі Львова, Харкова, Івано-Франківська, Дніпра, Києва, взяла участь акторка з Луцька. Серед тих, хто читав Лесині твори, особливо зворушили виступи Віолетти Ващенкової (поема «Самсон»), Ірини Романчук («Напис в руїні»), Ольги Кожушок («Айша і Мохаммед»), Владислави Курач («І ти колись боролась, мов Ізраїль»), Ірини Святненко (казка «Лелія»). У другому турі найбільше вразило виконання уривка із «Зачарованої Десни» Олександра Довженка – це не просто читання, а маленька моновистава, продумана до найменшої деталі. Саме завдяки іскристому, розкутому його виконанню студентка 4-го курсу факультету культури і мистецтв Львівського національного університету ім. І. Франка Інна Бевза отримала Ґран-прі. Інна читала емоційно і майстерно. Вихід старців, сліпців, голосами яких вона говорила, – це було ціле дійство у виконанні одного актора: «Я з-під Десни, і наче переповіла своє дитинство, мені дуже близький цей твір». Враження від Луцька в Інни залишилось позитивне: «Організація конкурсу на високому рівні, ми, учасники, постійно були зайняті, місто обдивилися і все дуже сподобалося. Я вперше на такому конкурсі. Хоч ми тут змагалися, але подружилися».

«Балада про гени» Івана Драча – це трагічна історія жінки, пережита в час війни. Акторка Волинського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка Владислава Курач дала волю емоціям, хоч іноді їй бракувало вміння довершувати звучання слів. Культурою виконання, винахідливою подачею і впевненістю відзначились обидві студентки з Дніпра, а виконавиця гуморески Остапа Вишні «Море» Віолетта Ващенкова (друга премія) цілком невимушено виявила сучасне почуття гумору. Першу премію отримала Ольга Кожушок, акторка з Івано-Франківська за виконання твору «Айша і Мохаммед».

І цього разу, як і в попередні роки, було бажання, аби конкурс набував ширшого розголосу, залучав більше учасників. Адже взяти участь у ньому – це заглибитись у чар поезії, це чудова нагода випробувати сили у шліфуванні акторської майстерності. Тим більше, що слово зі сцени – це не декламація, а глибинне переживання твору (конкурс з року в рік це підтверджує). А його організатори – співробітники Волинського театру ляльок на чолі з директором і художнім керівником Данилом Андрійовичем Поштаруком – забезпечують для учасників і членів журі не лише проживання і харчування, а й культурну програму: поїздку учасників до Колодяжного в Меморіальний музей Лесі Українки, екскурсії в Луцький замок та Музей Волинської ікони. Призи переможцям забезпечує НСТД України. Спеціальний приз, що його також присуджує журі, надає адміністрація міста, що підтримує цей проект.


Корисні статті для Вас:
 
Твори Лесі Українки як тест на театральну майстерність2011-12-01
 
Данило Поштарук: "Ми хочемо, щоб Лесю Українку ставили в Європі"2011-12-02
 
«Хотіла б я піснею стати…»2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2019:#1

                        © copyright 2024