Редакція Перейти до переліку статей номеру 2019:#4
Мистецька хроніка


Литовське кіно в Києві

У київських кінотеатрах «Ліра» та «Дніпро» 11–14 квітня 2019 року відбулися Дні литовського кіно. Проект підготували КП «Київкінофільм» та Литовський кінофонд, за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні та Департаменту культури КМДА. У програмі: фільми «Маріуполіс» Мантаса Кведравічюса (Литва, Україна), «Чудо» Еґлє Вертеліте (Польща, Литва, Болгарія), «Праліс» – авторська стрічка біолога-документаліста Міндауґаса Сурвіли, зйомкам якої режисер присвятив 12 років, а також литовська кінокласика: «Почуття» Альмантаса Грікявічюса за сценарієм Вітаутаса Жалакявічюса, «Чортова наречена» Арунаса Жебрюнаса, де знявся і славетний український актор Василь Симчич. Програма дитячої анімації стала складовою кінофестивалю «Крила», що відбувався в кінотеатрі «Дніпро». До Києва завітали литовські кінознавці і режисери. Тож глядачі мали нагоду поспілкуватися з ними.

Україна на Cinefondation Residence

Сценарист та режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук із проектом фільму «Памфір» представляв цього року Україну в Каннах у рамках Cinefondation Residence, програмі, що покликана відкривати нові імена та допомагати молодим режисерам із розробкою проекту дебютного повнометражного фільму і з пошуком французького партнера для копродукції. Під час кінофестивалю резиденти презентують свої проекти на пітчингу в павільйоні CNC.

Український фільм у Каннах

До конкурсу програми «Особливий погляд» 72-го Каннського МКФ увійшов фільм «Додому» кримськотатарського режисера Нарімана Алієва, який показали 22 травня. Продюсер – Володимир Яценко. «Це дуже гарний фільм. Він розповідає важливу історію у дуже красивій кінематографічній формі. Це важливо для Каннського кінофестивалю – мати молодих режисерів, які представляють майбутнє світу кіно. Я думаю, що, маючи такий дебют, він ще не раз повернеться у Канни», – сказав директор Каннського фестивалю Тьєррі Фремо про 26-річного Нарімана Алієва у коментарі «Радіо Свобода». За сюжетом, у київському морзі кримському татарину Мустафі (Ахтем Сеїтаблаєв) видають тіло його старшого сина, який загинув в зоні АТО. У його смерті Мустафа звинувачує дівчину з захаращеної квартири з православними іконами на стіні. Він забирає у неї Коран і разом з молодшим сином-студентом Алімом (Ремзі Білялов) рушає до Криму. Алім думає, що поїде на тиждень, а суворий і побожний Мустафа впевнений, що вони їдуть назавжди.

До 5-ї річниці арешту Олега Сенцова

«Do you remember?» – акція-перформанс до 5-ї річниці арешту Олега Сенцова та напередодні засідання Комітету міністрів Ради Європи в Гельсінкі відбулася 10 травня. Від пам’ятника Ярославу Мудрому на Золотих воротах стартувала символічна хода до 14 посольств країн-членів Ради Європи, що містяться в Києві. Активісти передали кожному посольству листа і нагадали країнам-членам Ради Європи, що будь-який діалог із Путіним треба починати з вимоги звільнити Олега Сенцова та всіх заручників Кремля, незаконно утримуваних за ґратами в Росії та на окупованих українських територіях. На цю пору, за даними організаторів глобальної акції #SaveOlegSentsov, щонайменше 98 українських політв’язнів утримують у РФ та окупованому Криму, близько 120 військовополонених та цивільних заручників – у підвалах окупованого Донбасу та 24 українські військовополонені моряки – у Лефортово. Захід організували Українська академія лідерства, Center for Civil Liberties (Центр Громадянських Свобод) та PEN Ukraine.

«Чорний ворон» у виробництві

«ТЕТ-Продакшн» на замовлення телеканалу «1+1» завершив зйомки фільму «Чорний ворон» за мотивами однойменного роману-бестселера Василя Шкляра. Прем’єра історичної драми про боротьбу козаків Холодноярської республіки з більшовиками відбудеться у кінотеатрах України вже цього року.

«Кіноскрипт» оголосив переможців

17–18 травня в Будинку кіно відбувся п’ятий фестиваль сценарної майстерності «Кіноскрипт-V». Переможці: в номінації «Кіноскрипт-2019: короткий метр» – Раїса Гончарова («Палітурник від Бога»); в номінації «повний метр» – Сергій Баженов («Хмарні обчислення»); ґран-прі отримав короткий метр – драма Василя Кухара «Грішний янгол». Щойно засновану Премію ім. Богдана Жолдака (від Фундації Дарини Жолдак) за розвиток кінодраматургії, збереження та втілення характерних рис творчості Богдана Жолдака вручили Олегові Володкевичу за сценарій «Блуд у кавунах». У журі фестивалю – Світлана Степаненко, сценарист, редактор, продюсер, керівник кіностудії «Кінематографіст», президент Асоціації кінодраматургів і сценаристів НСКУ; Ірен Роздобудько, письменниця, сценарист, викладач сценарної майстерності Інституту екранних мистецтв КНУТКТ ім. І. Карпенка-Карого; Олена Москаленко-Висоцька, головний редактор «Укркінохроніки»; Іван Ясній, кінодокументаліст, режисер, продюсер, оператор; Володимир Яценко, співзасновник та генеральний продюсер кінокомпанії Limelite, голова Асоціації кіноіндустрії України та громадської ради при Держкіно; Вероніка Крижна, продюсер. Очолив журі Олег Ущенко, режисер, сценарист, письменник, журналіст.

Пам’ятник і поштова марка

Надруковано пам’ятну поштову марку на честь 130-ї річниці від дня народження Олександра Вертинського (1889–1957) – поета і співака, кіноактора і композитора. У березні в Києві на Подолі, на розі Андріївського узвозу і Боричевого току, відкрили пам’ятник Вертинському (скульптор Борис Довгань).

Наша стрічка позмагається за золото Краківського кінофестивалю

Документальну стрічку Надії Парфан «Співає Івано-Франківське теплокомуненерго» відібрали до головної конкурсної програми МКФ у Кракові. Вона змагатиметься за звання найкращого документального фільму, статуетку «Золотий ріг» та 30.000 польських злотих.

На початку осені глядачі побачать фільм «Заборонений»

Давноочікувана картина Романа Бровка про останні роки життя Василя Стуса вийде у прокат 5 вересня, до Дня пам’яті поета.

«Карпатський простір»

На початку травня вчетверте в Івано-Франківську відбувся Міжнародний мистецький фестиваль «Carpathian Space», організований СТД, міськадміністрацією Івано-Франківська та ін. установами. На 14 локаціях у різних куточках міста були представлені різні напрямки музики, театрального, художнього, естрадного, циркового та кіномистецтва, освітня і дитяча програми. Серед учасників – 18 країн світу. На фестивалі показали українські, польські, грузинські, угорські, французькі та румунські фільми. В театральній програмі – вистави українських театрів «Воскресіння» (Львів), Київського театру оперети, Київського театру драми і комедії, театру «Золоті ворота» (Київ) та ін.


Корисні статті для Вас:
 
Пригоди красунь і бабусь у дискурсі новітнього українського кіно2017-01-11
 
«Гамер»: вибір на користь життя?2016-12-11
 
"Красна Маланка" як історія поколінь2012-06-07
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2019:#4

                        © copyright 2024