Віра Кандинська Перейти до переліку статей номеру 2004:#2
80-ліття Сергія Параджанова


80-ліття Сергія Параджанова стало помітною подією в культурному житті столиці. 9 січня, в день народження видатного режисера, у Синьому залі Кінокомплексу «Україна» відбувся творчий вечір, присвячений маестро, який організували Лариса і Ганна Єфименки, кінорежисер Роман Балаян, керівник продюсерської агенції «Березілля» Сергій Проскурня, художник і скульптор Микола Рапай. В програму вечора входила експозиція фоторобіт кінооператора Віктора Єфименка «Параджанов. Невідомі фотопортрети», презентація книжки Миколи Блохіна «Изгнание Параджанова», виступи Івана Дзюби, Тамари Шевченко, Миколи Блохіна та Сергія Тримбача, а також показ уривків з документальних фільмів про Параджанова і фраґмента картини «Тіні забутих предків».

З 24 січня по 26 лютого в кіноклубі НаУКМА з успіхом пройшла повна ретроспектива фільмів Сергія Параджанова, яка включала в себе не тільки картини самого маестро (від найперших до останніх), а й документальні фільми, присвячені його життю та творчості.

3 лютого в Будинку кіно відбулося одразу дві події: круглий стіл «Епоха Параджанова очима ХХІ століття», в якому взяли участь філософ Сергій Пролєєв, культуролог Вадим Скуратівський, кінознавці Юрій Морозов, Лариса Брюховецька, Людмила Лемешева, Олександр Рутковський, Оксана Мусієнко та інші, а також вечір спогадів про Параджанова і показ уривків з його картин. Про нього читайте в наступному числі.

Віра Кандинська

Творчий вечір Юрія Норнштейна

В рамках анімаційного свята «Анімакрок 2004. Зупинка на вимогу» (січень) в Будинку кіно відбувся творчий вечір режисера Юрія Норштейна, на якому виступив він сам і було показано його чудові фільми «Заєць і лисиця». «Чапля і журавель», я«Їжачок в тумані», «Казка казок» та фрагменти із незакінченої «Шинелі».

Руйнація бібліотеки

На засіданні Колеґії Міністерства культури і мистецтв України кінорежисер Володимир Савельєв висловив обурення з приводу знищення бібліотеки Національної кіностудії ім. О.Довженка. Ця бібліотека була унікальною, оскільки мала раритетні видання: комплект журналів «Мир искусств» та «Киевская старина», цінні альбоми з образотворчого мистецтва. Руйнація почалася ще тоді, коли попередній директор студії М.Мащенко призначив її керівником інженера з техніки безпеки п.Цельмера. Нинішній директор В.Приходько розпорядився кращі книжки роздати, а все інше просто викинути. Це відбувається в ювілейний, 75-й рік існування студії.

Хронічні недуги

«Укркінохроніки»

Одна з найстаріших кіностудій України перебуває в тяжкому стані: фінансування мізерне, приміщення давно потребують ремонту, звільняються працівники студії. Цього року тут запущено у виробництво усього два фільми, серед яких «Остання електричка» (автор сценарію і режисер О.Коваль) про земельну реформу в Україні. На жаль, фільми останніх років ніде не демонструвалися.

Реанімація «Дебюту»

Міністерство культури і мистецтв запланувало цього року випустити кілька дебютних к.м. стрічок на об'єднанні «Дебют», яке не працювало з 1994 року.

«Веджвудський сервіз для чаю»

Так називається вистава Студентського театрального клубу НаУКМА, здійснена актрисою Тетяною Шуран за однойменним твором М.Павича, в якій використані поезії Богдана Ігоря Антонича, Ліни Костенко, Світлни Йовенко та Івана Малковича.


Корисні статті для Вас:
 
Протистояти Голлівудському більшовизму2004-02-11
 
Париж-Монреаль-Торонто2004-02-11
 
Алла Бабенко: «Там багато позитивної енергетики»2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2004:#2

                        © copyright 2024