Віра Кандинська Перейти до переліку статей номеру 2004:#6
Кіра Муратова


Творчість Кіри Муратової, попри її незаперечне світове визнання, на батьківщині протягом довгого часу була відома здебільшого у вузьких професійних колах.

Брак інформації про одну з найвизначніших постатей сучасного кінематографічного процесу, народну артистку України (1990), Академіка Академії мистецтв України (1997), Лауреата державних премій ім.Тараса Шевченка та Олександра Довженка «За внесок у розвиток кіномистецтва», кавалера ордена Ярослава Мудрого, володарку незалежної російської премії «Тріумф» (1995), премії ім.Анджея Вайди кіноакадемії і Польського культурного центру в Берліні (2000), а також численних відзнак МКФ у Локарно, Берліні, Монреалі та Вісбадені відчувався і відчувається дуже гостро.

Однак, протягом останніх років ситуація поступово змінюється на краще. Одним із доказів цього можна вважати надзвичайно цікавий ілюстрований збірник «Кіра Муратова» під редакцією Володимира Міненка та автора проекту Галини Лазаревої, який цього року вийшов в Одеському видавництві «Астропрінт» у серії «Імена Одеської кіностудії» тиражем 500 примірників. Творчий шлях митця від ВДІКівської курсової «Весняний дощ» (1955) до «Настроювача» (2004) відбитий у найбільш повній на сьогодні фільмографії, розгорнутій бібліографії, окремих рецензіях (серед яких повний текст розгромної статті в газеті «Радянська Україна» на фільм «Довгі проводи», републікований вперше через 32 роки), показових уривках з інтерв’ю, цікавих документах і більше як 60 унікальних фотографіях з особистого архіву Кіри Муратової, на яких відтворено кадри з фільмів, кінопроби, робочі моменти зйомок і чудові портрети митця. Видання, яке стане своєрідним подарунком до 70-річчя Кіри Георгіївни, вочевидь зацікавить не лише спеціалістів, а й широке коло шанувальників її творчості.


Корисні статті для Вас:
 
Василь Цвіркунов і національне обличчя кіностудії2017-11-11
 
Літня пані звинувачує, закликає, страждає та висиджує2018-01-01
 
Музичний герой Революції Гідності2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2004:#6

                        © copyright 2024