Кореспондент Кіно-Театру Перейти до переліку статей номеру 2003:#1
«Умій хотіти – і ти будеш вільний!»
 
«Умій хотіти – і ти будеш вільний!»
  «Умій хотіти – і ти будеш вільний!»  
 


Заради психологічного портрета, тобто людського обличчя фотограф Леонід Левіт готовий був іти найважчим шляхом. Погодився, наприклад, на роботу фотографа театральної реклами, тому що це давало змогу створити портретну галерею акторів. Нарешті 1971 з’явилася можливість повністю зосередитись на павільйонному портреті, коли Левіт відкрив у центрі Києва фотосалон «Портрет». Там він працював з незмінним успіхом аж до перебудови.

Спадок Леоніда Левіта, який він називає колекцією, – це багато облич, що охоплюють усі зрізи суспільства – від людей фізичної праці до творчих геніїв епохи. В «колекції» є ті, хто приходив до нього, і ті, кого він шукав, вважаючи своїм обов’язком зберегти їхній образ і виразити через портрет своє захоплення ними, — наголошує у передмові до альбома Ірина Соловей.

У фотоальбомі надруковано близько 80 портретів, зроблених впродовж 40 років київським майстром світлопису. Завершується він невеличким розділом «З записних книжок фотопортретиста», в якому сформульовано творчі принципи майстра, переважно світоглядні.


Корисні статті для Вас:
 
Непізнані обрії «Майстра корабля»2003-04-21
 
З минулого кіно: умови й результати2003-04-21
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2003:#1

                        © copyright 2024