Редакція Перейти до переліку статей номеру 2010:#5
Мистецька хроніка


Те­а­т­роз­навці-ювіля­ри

21 черв­ня у Відділі ми­с­тецтв Публічної бібліоте­ки ім. Лесі Ук­раїнки відбув­ся вечір, при­свя­че­ний сторіччю з дня на­ро­д­жен­ня відо­мих те­а­т­роз­навців Ва­леріана Ре­вуць­ко­го й Іва­на Піску­на. Іван Піскун найбільш відо­мий як один із пер­ших дослідників Ам­вросія Бу­ч­ми, а Ва­леріан Ре­вуць­кий пи­сав, зо­к­ре­ма, про Ле­ся Кур­ба­са та бе­резільців – Йо­си­па Гірня­ка й Олімпію До­б­ро­вольсь­ку. Спо­га­ди і теплі сло­ва зву­ча­ли від їхніх ко­лег, се­ред яких Лесь Та­нюк, Ігор Безгін, Ва­лерій Гай­да­бу­ра, Рос­ти­слав Пи­лип­чук, Ва­лен­ти­на Ку­зик, Ва­лен­ти­на За­бо­лот­на, а та­кож від вну­ча­то­го племінни­ка Ва­леріана Дми­т­ро­ви­ча – Та­ра­са Ре­вуць­ко­го. Ігор Безгін, віце-пре­зи­дент Ака­демії ми­с­тецтв Ук­раїни, вру­чив Та­ра­сові Зо­ло­ту ме­даль Ака­демії ми­с­тецтв Ук­раїни, яку той пе­ре­дасть ювіля­рові в Ка­на­ду. А Люд­ми­ла Кра­сиць­ка – пра­прав­нуч­ка Та­ра­са Шев­чен­ка і пре­зи­дент куль­тур­но-на­уко­во­го фон­ду ро­ди­ни Кра­сиць­ких – пе­ре­да­ла для Ва­леріана Ре­вуць­ко­го премію і дип­лом, що засвідчу­ють йо­го знач­ний вне­сок в ук­раїнську куль­ту­ру.

ГО­ГОЛЬFEST-2010 все ж стар­тує

З 4 по 12 ве­рес­ня відбу­деть­ся фе­с­ти­валь су­час­но­го ми­с­тецтва ГО­ГОЛЬFEST, однак у зміне­но­му фор­маті. Через про­бле­ма­ми з приміщен­ням «Ми­с­тець­ко­го ар­се­на­лу» – постійною ло­кацією фе­с­ти­ва­лю, – в яко­му за­пла­но­вані ре­монтні ро­бо­ти, фе­с­ти­ва­ль спо­чат­ку ска­су­ва­ли. Але на до­по­мо­гу ор­ганіза­то­рам прий­ш­ла кіно­с­тудія ім. О. До­вжен­ка, на те­ри­торії якої і відбу­деть­ся фе­с­ти­валь. Се­ред за­кор­дон­них учас­ників те­а­т­раль­ної про­гра­ми – Liquid Theatre (Росія), те­атри: La Colline (Франція), Plasma (Швей­царія), Kataklo (Італія) і не­за­леж­ний те­а­т­раль­ный про­ект при Центрі ім. Меєрхоль­да (Росія). Від Ук­раїни – «Вільна сце­на» (Київ), Львівський ака­демічний те­а­т­р ім. Ле­ся Кур­ба­са, «Вос­кресіння» (Львів), Цен­т­р су­час­но­го ми­с­тецтва «Дах», Іва­но-Франківський те­а­т­р ім. І. Фран­ка, Угорсь­ко­го національ­но­го те­а­т­ру ім. Дью­лой Ійе­ша (Бе­ре­го­во), «Но­ва сце­на» (Харків), Київський ака­демічний те­а­т­р дра­ми і ко­медії на ліво­му бе­резі та інших.

Степ, джаз і мо­да – в но­во­му се­зоні те­а­т­ру опе­ре­ти

15 ве­рес­ня Київський національ­ний ака­демічний те­атр опе­ре­ти відкри­ває 76-й се­зон феєрич­ним га­ла-кон­цер­том з прем’єр­ни­ми но­ме­ра­ми. У творчих пла­нах – пре­м’є­ра опе­ре­ти «Бал у Са­войї» Па­у­ля Аб­ра­ха­ма (жовтень). Над­зви­чай­на му­зи­ка угорсь­ко­го ком­по­зи­то­ра, но­ва стилісти­ка ви­с­та­ви, склад­на ак­торсь­ка гра, ре­жи­серські імпро­візації і впер­ше – степ у ви­ко­нанні ак­торів те­а­т­ру! У ре­пер­ту­ар по­вер­тається опе­ре­та «Ци­гансь­кий ба­рон» Йо­ган­на Штра­у­са. У стилі джа­зу на ве­ликій сцені відбу­дуть­ся «Ук­раїнські ве­чор­ниці або Welcome to Ukraine». Те­атр і мо­ду об’єдна­ють у новій кре­а­тивній по­ста­новці: на тлі дра­ма­тич­но­го сю­же­ту – історії з жит­тя відо­мо­го ку­тюр’є і ху­дож­ни­ка, – прой­де фешн-по­каз ко­с­тю­мів-кар­тин, вбран­ня у формі квітів та іншо­го фан­та­с­тич­но­го одя­гу. Однією з но­вих тра­дицій ста­в но­ворічний «Штра­ус-кон­цер­т» (відбу­деть­ся під кінець 2010 ро­ку). Ма­лень­ким гля­да­чам покажуть до но­воріч­них канікул но­вий ди­тя­чий мю­­зикл. У но­во­му се­зоні прой­дуть ве­чо­ри мю­зик­лу, інстру­мен­таль­ної му­зи­ки у ви­ко­нанні солістів ор­ке­с­т­ру. У «Му­зичній вітальні» на по­чат­ку жовт­ня до Міжна­род­но­го дня му­зи­ки відбу­деть­ся вечір російської му­зи­ки. Те­атр пла­нує га­с­т­ролі до Дніпро­пе­т­ровсь­ка, за­про­ше­ний на фе­с­ти­валі – у Чернівці та Бу­ха­рест.

«Своє/рідне кіно Ле­оніда Би­ко­ва»

Книж­ку Ла­ри­си Брю­хо­вець­кої з та­кою на­звою 15 черв­ня 2010 ро­ку бу­ло пре­зен­то­ва­но в Бу­дин­ку ак­то­ра в Хар­кові – місті, де Леонід Би­ков закінчив те­а­т­раль­ний інсти­тут і де­сять років пра­цю­вав у Те­атрі ім. Т.Шев­чен­ка. Окрім ав­тор­ки, пе­ред при­сутніми ви­с­ту­пи­ли: ди­рек­тор Бу­дин­ку ак­то­ра Сергій Бич­ко, про­фе­сор Харківсько­го універ­си­те­ту ми­с­тецтв ім. І. Кот­ля­ревсь­ко­го Ніна Логвино­ва, ак­т­ри­са те­а­т­ру ім. Шев­чен­ка Оле­на Ти­мофієнко (пра­цю­ва­ла ра­зом із Би­ко­вим) і по­чес­ний Пре­зи­дент На­УК­МА В. Брю­хо­вець­кий. Промовці зга­ду­ва­ли не­за­бут­нь­о­го Л. Би­ко­ва і підкрес­лю­ва­ли не­пе­рехідне зна­чен­ня йо­го твор­чої спад­щи­ни.

«Ща­с­тя моє»: фе­стивалі

Фільм Сергія Лоз­ниці на ХХІ Відкри­то­му російсько­му КФ «Кіно­тавр» (черве­нь 2010) от­ри­мав «Приз за ре­жи­су­ру» і «Го­ло­вний приз кіноз­навців і кіно­к­ри­тиків Росії». «Приз за ре­жи­су­ру» Сергію Лоз­ниці вру­чив Жо­ель Ша­прон – Віце-пре­зи­дент «UNIFRANCE» у спра­вах Східної Євро­пи і пред­став­ник відбірко­вої комісії МКФ у Кан­нах (кар­ти­на бу­ла в конкурсі Каннсь­ко­го МКФ, про­те на­го­ро­ди не от­ри­ма­ла). За сло­ва­ми її про­дю­се­ра Оле­га Ко­ха­на, вже ук­ла­де­но уго­ди про кіно­те­а­т­ральні по­ка­зи фільму більше як у 20 країнах (зо­к­ре­ма у Франції, Німеч­чині, Греції, Пор­ту­галії). Прем’єра і про­кат кар­ти­ни в Ук­раїні за­пла­но­вані на ве­ре­сень 2010 ро­ку. Та­кож фільм «Ща­с­тя моє» здо­був гран-прі кіно­фе­с­ти­ва­лю «VOICES» у Во­логді. Про­гра­му з де­ся­ти де­бют­них (та дру­гих за ліком) кар­тин євро­пейсь­ких ре­жи­серів роз­гля­да­ло міжна­род­не журі, очо­лю­ва­не Сергієм Бо­д­ро­вим. 15 лип­ня «Ща­с­тя моє» по­ка­за­ли у Єре­вані, в кон­курсі МКФ «Зо­ло­тий Аб­ри­кос». Мос­ковичі пе­ре­гля­ну­ли фільм 10 лип­ня в кіно­те­атрі «Піонер» в рам­ках про­гра­ми «Відлун­ня фе­с­ти­ва­лю VOICES».

VIII «Ма­зе­па-фест»: кіно в не­роз­ва­жаль­но­му фор­маті

Уже вось­мий рік успішно і рев­но пле­кає своє діти­ще – фе­с­ти­валь ми­с­тецтв «Ма­зе­па-фест» – йо­го за­снов­ник і ди­рек­тор, на­род­ний де­пу­тат, го­ло­ва Пол­тавсь­кої об­лас­ної ор­ганізації То­ва­ри­ст­ва «Просвіта» Ми­ко­ла Куль­чинсь­кий. Фест, який уже має до­сить ви­раз­не об­лич­чя і при­ваб­лює де­далі більше учас­ників з різних ку­точків Ук­раїни, тра­диційно знай­о­мить пол­тавців і гос­тей міста з кла­си­кою та но­вин­ка­ми ук­раїнсько­го кіно, ав­торсь­кої пісні, етнічної і рок-му­зи­ки. Цьо­го літа він так са­мо роз­по­чав­ся днем ук­раїнсько­го кіно. Гля­дачі по­ба­чи­ли до­ку­мен­таль­ний фільм ла­у­ре­а­та Шев­ченківської премії Сергія Бу­ковсь­ко­го «Живі», в ос­но­ву яко­го ляг­ли унікальні свідчен­ня і до­ку­мен­ти про Го­ло­до­мор, та по­чу­ли роз­повідь про те, як зніма­ли цю стрічку (увінча­ну де­сят­ком пре­стиж­них фе­с­ти­валь­них на­го­род, од­нак неціка­ву для ук­раїнсько­го те­ле­ба­чен­ня), із вуст співпро­дю­се­ра і дру­жи­ни зна­ме­ни­то­го ре­жи­се­ра Вікторії Бон­дар. До кіно­про­г­ра­ми фе­с­ти­ва­лю увійшов до­ку­мен­таль­ний фільм – «Не­без­печ­но вільна лю­ди­на» Ро­ма­на Шир­ма­на (про Сергія Па­ра­джа­но­ва), а та­кож дві ігрові кар­ти­ни – «Райські пта­хи» Ро­ма­на Ба­ла­я­на і «Ме­лодія для шар­ман­ки» Кіри Му­ра­то­вої. На кіно­по­каз завітав відо­мий ук­раїнський ак­тор, ви­ко­на­вець однієї з го­ло­вних ро­лей у «Райсь­ких пта­хах» Сергій Ро­ма­нюк. Ма­ли при­бу­ти й інші ак­то­ри, але че­рез підсту­пи міської вла­ди фе­с­ти­валь до­ве­ло­ся розділи­ти на дві ча­с­ти­ни, черв­не­ву і лип­не­ву, то­му не всім уда­ло­ся уз­го­ди­ти графік ви­с­ту­пу.

Тетяна Дениско

Колін Сер­ро дбає про

еко­логію

Фран­цузь­ка кіно­ре­жи­сер­ка Колін Сер­ро об’їзди­ла ба­га­то країн світу, досліджу­ю­чи за­гро­зу для здо­ров’я лю­ди­ни від надмірно­го за­хоп­лен­ня сільгоспви­роб­ників гербіци­да­ми, пе­с­ти­ци­да­ми і ген­ною інже­нерією. Відомий господарник із Пол­тав­щи­ни Се­мен Ан­то­нець, який ви­ро­щує еко­логічно чи­с­ту про­дукцію, – один з ге­роїв її фільму «Ло­кальні підхо­ди до гло­баль­ної шко­ди». Стрічку бу­ло по­ка­за­но цьо­го ро­ку на Каннсь­ко­му кіно­фе­с­ти­валі, а в червні – в Києві, в Бу­дин­ку кіно.

При­зи І Одесь­ко­го

міжна­род­но­го

16–24 лип­ня 2010 ро­ку відбув­ся І Одесь­кий МКФ. У кон­курсі бу­ло 16 кар­тин: з Індії, Японії, Пе­ру, США, Ка­на­ди, Ве­ли­ко­бри­танії, Гол­ландії, Франції, Німеч­чи­ни, Іспанії, Італії, Польщі, Ук­раїни, Росії. Ук­раїну пре­зен­то­ва­ла стрічка «Пісто­лет Стра­ді­варі» Олексія Лу­ка­нь­ова (спільне ви­роб­ництво Ук­раїна–Росія), од­ну з го­ло­вних ро­лей зіграв Олексій Гор­бу­нов. Ор­ганіза­то­ри по­зи­ціо­ну­ють фе­с­ти­валь як свя­то ро­зум­но­го кіно і кон­цеп­ту­аль­но­го гу­мо­ру. Міжна­род­не журі очо­лю­вав гол­ландсь­кий ре­жи­сер Йос Стеллінг. Приз «Кра­щий фільм» і «Приз гля­даць­ких сим­патій» здо­бу­ла кар­ти­на «Дітям до 16...» (ре­жи­сер – Андрій Ка­вун, опе­ра­тор – Сергій Ми­халь­чук; Росія). Фільм ілю­с­т­рує лю­бов­ний три­кут­ник між су­ча­сни­ми мо­ло­ди­ми людь­ми та спо­жи­ваць­ке став­лен­ня ге­роїв (зо­к­ре­ма і ­до вічних цінно­с­тей). Приз «Кра­щий ре­жи­сер» от­ри­мав Юліуш Ма­хульський (Поль­ща) за фільм «Ко­ли­с­ко­ва». Кра­ща ак­торсь­ка ро­бо­та – Яа­па Снай­дер­са (фільм «Кон­ди­тер» Ан­не­марі ван де Мон­да, Гол­ландія). «Спеціаль­ний приз журі» розділи­ли пе­ру­анські бра­ти Даніель і Дієго Ве­га (фільм «Жов­тень») та аме­ри­кансь­кий ре­жи­сер Девід Лі Міллер (фільм «Моє са­мо­губ­ст­во»). Пре­зи­дент ОМКФ Вікторія Тігіпко повідо­ми­ла, що на­ступ­ний фе­с­ти­валь відбу­деть­ся 15–23 лип­ня 2011 ро­ку.

Альтернативне ТБ

За інформацією журналу «Бізнес-клас», обсяг українського ринку телереклами – 350 млн дол. Ці дані були озвучені на круглому столі «Нішеві телеканали: взаємодія з рекламним ринком», проведеному в рамках Днів кабельного телебачення України-2010

Короновані сценаристи

Переможці цьогорічного конкурсу «Коронація слова» в номінації «Кіно­сценарії» – Ія Мислицька та Валентин Васянович за сценарій «Креденс».


Корисні статті для Вас:
 
Мей Вест – кінодіва-бунтарка2017-11-11
 
Лист Міністру культури і відповідь Міністерства2018-01-01
 
Біографія як видовище2018-01-01
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2010:#5

                        © copyright 2024