Ніна Максимова Перейти до переліку статей номеру 2014:#5
Про українське кіно 1950–1970-х


Дмитро Шлапак. Я до вас повернусь. – К.: Поезія. – 207 с., іл.

Автор книги, присвяченої українському кіно 1950–1970-х років, – Дмитро Якович Шлапак (1923–1995), мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, професор. Навчався у Харківському інституті журналістики, був учасником Другої світової війни, нагороджений орденами, у повоєнні роки працював у газеті «Молодь України», очолював редакцію «Вечірнього Києва». Згодом присвятив себе науково-педагогічній роботі у вищих навчальних закладах Києва, більше 20 років викладав у КДІТМ ім. І. Карпенка-Карого. Досліджував творчість українських письменників, драматургів, діячів кіно: Івана Микитенка, Івана Кочерги, Миколи Зарудного, Миколи Мащенка, Тимофія Левчука, Віктора Івченка. Автор 11 монографій («Юрій Збанацький», «Олександр Довженко») та книг з історії української літератури і театру, 500 статей.

Улюбленими жанрами Д. Шлапака були оглядові статті та рецензії. Вибрані статті увійшли до збірок «Література героїки і краси» (1972) та «Обрії сучасної драми» (1986). Проте публікації про кіно не було зібрано. Й от є це видання, яке підготував його син Юрій Шлапак.

У першому розділі – рецензії на українські стрічки, які вже увійшли до історії кіномистецтва: «Тіні забутих предків», «Загибель ескадри», «Вечір напередодні Івана Купала», «Помилка Оноре де Бальзака», «Поштовий роман», «Тронка», «Довга дорога в короткий день», «Високий перевал» та ін. Автор характеризує фільми, розглядає режисуру, акторські роботи, не залишає без уваги операторів, художників, композиторів. Статті розгортають широку панораму кіно, нагадують про творчі досягнення.

Другий розділ – «Теми, герої, проблеми кіноекрану» – це статті з проблем кіномистецтва, кінознавства, розвитку українського кіно: «Література і кіно», «Художність кінопубліцистики», «Екран і сучасність». Роздуми кінознавця актуальні й сьогодні.


Корисні статті для Вас:
 
Нетлінна спадщина митця. Перша книжка (про) Борислава Брондукова2009-01-11
 
З минулого кіно: умови й результати2003-04-21
 
До 120-річчя Івана Кавалерідзе. “Відлуння”. Механічний апельсин. Ювіл2007-08-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2014:#5

                        © copyright 2024