Юрій Шлапак Перейти до переліку статей номеру 2007:#4
До 120-річчя Івана Кавалерідзе. “Відлуння”. Механічний апельсин. Ювіл


Мистецька хроніка

До 120-річчя Івана Кавалерідзе

У квітні цього року (14 числа) виповнилося 120 років від дня народження видатного українського скульптора, кінорежисера й драматурга Івана Петровича Кавалерідзе (1887 - 1978).

Урочисті заходи організували й провели Національна спілка кінематографістів України, Головне управління культури й мистецтв Київської міської держадміністрації та Музей-майстерня І.П.Кавалерідзе.

У Синьому залі будинку кіно відбувся семінар на тему: “Іван Кавалерідзе – основоположник українського історичного кіно” (керівник С.Тримбач).

На семінарі виступили: Р.Синько, В.Слободян, О.Мусієнко, В.Скуратівський, Ю. Шлапак, О.Безручко, М.Шудря, головний редактор часопису “Ренесанс” В.Шлапак. Присутні переглянули фільми: “Коліївщина” (1933, сценарій та режисура І.Кавалерідзе, Одеська студія), “Іван Кавалерідзе. На зламах часу”, 1987, “Укртелефільм, реж. Р.Синько) та “Майстер і муза” (2007, студія “Віател”, реж. В.Образ).

Наступного дня, 12 квітня, у Червоному залі Будинку кіно пройшов вечір, присвячений видатному митцеві. Слово про життя і творчість І.П.Кавалерідзе виголосила начальник Головного управління культури й мистецтв КМДА С.Зоріна. На вечорі виступили кінорежисер М.Мащенко, який працював другим режисером на фільмі І.Кавалерідзе “Повія” (1961), поет Олекса Ющенко, земляк О.П.Кавалерідзе, культуролог В.Скуратівський. Художню частину вечора склали змістовний, високодуховний концерт у постановці народного артиста України В.Козаченка та фільм І.Кавалерідзе “Прометей” (1935), представлений Оксаною Мусієнко. Експонувалась також фотовиставка, присвячена І.П.Кавалерідзе.

Вранці того ж дня до могили І.П.Кавалерідзе, що на Байковому цвинтарі, були покладені корзини живих квітів від Міністерства культури й туризму, Національної спілки кінематографістів України, КМДА, Музею-майстерні І.П.Кавалерідзе, Сумського земляцтва у Києві.

Вшанувала свого сина і його “мала батьківщина”. У селі Сільченкове Чернігівської області, де пройшли дитячі і юнацькі роки Івана Петровича, на фасаді місцевої середньої школи встановили меморіальну дошку І.П.Кавалерідзе за ініціативою старшого наукового співробітника Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка Івана Забіяки. На відкритті були присутні гості з Києва М.Шудря, Р.Синько, представники місцевої влади: голова Талалаєвської райдержадміністрації Володимир Опришко та голова районної ради Олег Василенко.

Юрій Шлапак

VІІІ Міжнародний фестиваль моновистав “Відлуння”

З 24 по 28 квітня 2007 року в Києві пройшов черговий фестиваль “Відлуння”. Він відкрився “Крихіткою Цахес” Я.Стельмаха у виконанні Олексія Вертинського. Україну представляли також Олександр Форманчук, який зіграв у “Голодному гріху” В.Стефаника та Тетяна Леміш, що представила виставу “Ігри про Анну Фрейд” в спільному київсько-московському проекті.

Серед зарубіжних акторів: Маріус Донкін з Болгарії з “Паном Ібрагімом та квітами Корану” Е.Е.Шмітта, Ґабі Шелле з “Снами Федри” Е.Молля, Олена Цикуй з Польщі з “Чому я?” В.Рудан, Пітер Тейт з Великобританії з “Самотнім” П.Тейта, Александр Рубіновас з Литви з “Виставою після вистави” Д.Чапяускайте, Димитер Орготка з Албанії з “Амоком” за С.Цвейгом, Армен Сантросян з Вірменії з “Ліром” В.Шекспіра, Іоанна Поповська з Македонії зі “Стільцями”Е.Іонеско, з Російської Федерації прибули Всеволод Чубенко з “Кисею” за В.Куніним та Наталія Кузнєцова із “Заспівом Мадонни з Пінеги” за Ф.Абрамовим.

Механічний апельсин

В Культурно- мистецькому центрі Києво-Могилянської академії 10 травня у Галереї “ПідWALL” відбулася прем’єра вистави “Механічний апельсин” за романом Е.Берджеса. Постановку, здійснена молодим режисером Максом Голенко в одному зі студентських театрів Києва кілька років тому, нині перенесли на професійну сцену. Серед виконавців: Олег Прімогенов, В’ячеслав Довженко, Михайло Жонін, Андрій Лелюх, Антоніна Макарчук, Сергій Кравець, Віталій Буханцов, Георгій Поволоцький, Ганна Кузіна.

Ювілей “Пані Дульської”

Тарнавський театр з Польщі, що вперше перебуває на гастролях в Україні, 15 травня показав виставу “Моральність Пані Дульської” Ґабріели Запольської. В даний час минає 100 років від передпрем’єрного показу комедії. Цю п’єсу видатна польська акторка, журналістка і драматург писала у Львові на замовллення директора міського театру у Кракові, після чого театр гастролював із виставою не лише містами Польщі, а й мав тур по Україні: виставу побачили у Самборі, Стрию, Бориславі, Коломиї, Дрогобичі, Тернополі, Бориславі, Коломиї, Дрогобичі, Чернівцях, Івано-Франківську, Золочеві. П’єса Запольської перекладена багатьма європейськими мовами, багато разів ставилася й мала успіх, особливо на міжнародних фестивалях. Тарнавський театр підкреслив у постановці натуралістичність сцен та персонажів твору Запольської.


Корисні статті для Вас:
 
Протистояти Голлівудському більшовизму2004-02-11
 
Париж-Монреаль-Торонто2004-02-11
 
Алла Бабенко: «Там багато позитивної енергетики»2004-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2007:#4

                        © copyright 2024