Редакція Перейти до переліку статей номеру 2014:#6
Мистецька хроніка


Претендент на Оскар

Український Оскарівський комітет обрав фільм, який представлятиме Україну на премію «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою». Це стрічка Олеся Саніна «Поводир, або Квіти мають очі», всеукраїнський прокат якої заплановано на листопад 2014 року. Крім «Поводиря», комітет мав до розгляду ще «Плем’я» Мирослава Слабошпицького та «Трубача» Анатолія Матешка.

Нагородження

5 червня в Центральному будинку Збройних Сил України нагородили численних переможців міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Золоті, срібні та бронзові статуетки лауреатів вручили в номінаціях «Романи», «Кіносценарії», «П’єси», «Пісенна лірика», «Твори для дітей». Генеральний спонсор «Коронації слова», яку розпочали в 1999 році Тетяна та Юрій Логуші – «Монделіс Україна» (Крафт Фудз). Головний приз у номінації «Кіносценарії» здобула Віра Мельник за сценарій, присвячений Григорію Сковороді.

Стипендіальна програма

Національний Центр Культури у Варшаві оголошує конкурс на отримання піврічної стипендії у Польщі в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща “GAUDE POLONIA”. Програма призначена для молодих митців і перекладачів польської літератури з країн Центрально-Східної Європи. Триватиме у Польщі з 1 лютого до 31 липня 2015 року. Відбір стипендіатів відбудеться шляхом конкурсу. Від кандидатів вимагається володіння польською мовою, щонайменше на початковому рівні. Заяви про участь у програмі приймалися до 15 жовтня 2014 року в Польському Інституті в Києві та в Центрі Культури у Варшаві.

Лялькові «Прем’єри сезону»

11–14 вересня у м. Буча відбувся IV Всеукраїнський фестиваль театрів ляльок «Прем’єри сезону». Цього року фестиваль було присвячено 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Свої роботи показали лялькові театри з Донецька, Миколаєва, Одеси, Львова, Чернігова, Полтави, Херсона, Києва та ін. У рамках фестивалю провели також конференцію діячів театрів ляльок «УНІМА – Україна», круглі столи, майстер-класи, благодійні акції для підтримки дітей Сходу.

Премія імені Олександра Довженка

16 вересня було підписано Указ Президента України про присудження Державної премії України ім. Олександра Довженка Володимиру Губі, композитору, народному артисту України, автору музики до фільмів Леоніда Осики та ще багатьох українських кінострічок.

Музей репресій у Пермі, де помер Василь Стус, звинуватили у «бандерівщині»

Влада Пермської області (Росія) звільнила з посади директора музею політичних репресій «Перм-36» Тетяну Курсіну. Водночас колишній міліцейський куратор колонії №36 Анатолій Терентьєв виступив із заявою, що музей репресій – русофобський і бандерівський заклад, осередок шпигунів. За його словами, музей є наклепом на чесну радянську виправну систему і пропагандує «бандерівщину», а в колонії сиділи «бандити, карателі, шпигуни, дисиденти».

(«Українська правда», 5 червня 2014 р.)

Діячі культури творитимуть «новий Донбас»

Новий проект для культурного відродження Донбасу започаткував Конгрес активістів культури. Це недержавна мистецька організація, що займається пошуком ресурсів для соціально-мистецьких проектів. «Новий Донбас» передбачає не окремі культурні заходи, а безпосередню участь у відновленні гуманітарної інфраструктури звільнених міст. Члени Конгресу допомагатимуть відбудовувати школи і лікарні, а також проводитимуть культосвітню роботу (кінопокази, бесіди, концерти, семінари тощо). Ініціатори сподіваються, що організація таких «культурних резиденцій» стане хвилею: по кілька у кожному місті. Автор ідеї – активістка Асамблеї діячів культури, режисерка Л. Артюгіна. Конгресу допомагають волонтерські групи: «Схід SOS», «Вавилон 13», «Донбас SOS», правозахисний центр «Поступ», «Творча Варта», молодіжний центр «Добро», Мережа правових приймалень Криму, арт-платформа «Ізоляція», проект «З країни в Україну», психологічна служба Майдану, ініціатива оновлення «Схiд».

Російська «Правда» про події в Україні

«Правда» – робоча назва нового російського короткометражного фільму, в якому діють ополченці ДНР, бійці «Беркута», американські «найманці», Нацгвардія та «каральний батальйон» «Азов». У центрі – постаті російських журналістів, їхня небезпечна і важка служба у зоні військових дій на Донбасі. Режисер – Олег Джураєв (начальник прес-служби прикордонного управління ФСБ в Калінінградській області). Кінострічку фільмує творче об’єднання «Білий лелека», у зйомках брали участь курсанти Калінінградського прикордонного інституту ФСБ Росії.

Тиждень українського кіно

На початку вересня в кінотеатрі «Кінопанорама» (Київ) відбувся Тиждень українського кіно на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова, незаконно затриманого російською ФСБ в Криму, який нині перебуває в СІЗО Лефортовської в’язниці в Москві. Було показано сім українських фільмів: «Гамер», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Істальгія», «Іван Сила», «Трубач», «Параджанов», «Хайтарма», «Поводир», а також альманах короткометражної документалістики «Вавилон’13». Зал під час показів був заповнений глядачами, тому організаторам вдалося не лише зібрати необхідні кошти для допомоги ув’язненому режисеру, а й виявити інтерес глядача до українського кіно.

Україна в пошуках себе

30 жовтня на телеканалі «Україна» відбулася прем’єра перших серій документального циклу «Україна. У пошуках себе» режисера Ігоря Кобрина. Фільм охоплює період від розпаду Київської Русі і до 1918 року. У документальному циклі змальовано чотири переломних історичних етапи, ті трагічні обставини, коли Україна втрачала Європу, а Європа втрачала Україну, і, врешті-решт, наша країна розпадалася на частини. Ігор Кобрин: «Ми з нашими східними сусідами розійшлися в XIII столітті, і поняття «народ», «держава», «нація» формувалися в абсолютно різних цивілізаційних умовах. У XVII столітті ми знову зійшлися і практично не впізнали один одного. Чому з однієї колиски Київської Русі вийшли такі різні діти? Тому що умови дорослішання були абсолютно різними. Історія східних слов’ян – це безперервна боротьба двох цивілізаційних виборів, і, волею долі, історія Південно-Західної Русі – це рух до європейської ідеї».

Премію журналу «Кіно-Театр» за найкращу статтю у 2014 році присуджено чотирьом авторкам: Марії Тетерюк за статтю «“Саят-Нова”: трансформація оповідної структури фільму», Роксоляні Свято за огляд «“Молодість” без турбулентності», Анастасії Пащенко за статтю «Танго зі смертю: образи каральної системи в українському кіно», Ользі Велимчаниці за статтю «Небо над безкрайнім полем. Спогади про Леоніда Бакштаєва».


Корисні статті для Вас:
 
«Поводир»: вигадані пригоди на тлі реальних смертей2004-02-11
 
Комунікативна антиутопія2004-02-11
 
«Майдан» Сергія Лозниці: анатомія масового протесту2014-02-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2014:#6

                        © copyright 2024