Редакція Перейти до переліку статей номеру 2016:#1
Мистецька хроніка


Новорічна комедія Романа Ширмана

Українсько-грузинську романтичну комедію-мелодраму «Тепер я буду любити тебе», створену за підтримки Державного агентства України з питань кіно, компанія B&H випускає у вітчизняний прокат напередодні Нового року. Українські продюсери стрічки – Володимир Козир та Олена Фетісова, кіностудія «Інтерфільм». Грузинським партнером став Лаша Халваші, компанія «Артізм» ЛТД.

Фільм поставив заслужений діяч мистецтв України Роман Ширман за власним сценарієм. Його схильність до комедій проявилась ще в науково-просвітницькому фільмі «Небезпечно вільна людина», присвяченому Сергію Параджанову, але в іпостасі режисера ігрової комедії він виступає вперше. Головні ролі виконали народні артисти України Богдан Бенюк та Ольга Сумська, а також молоді українські та грузинські актори Кристина Кисельова, Арина Анпілогова та Георгій Маскарашвілі.

Це новорічна комедія про кохання успішного ресторатора, якого напередодні свят покинула красуня-дружина, та молодої дівчини, яких фортуна зіштовхує знову і знову. Історії обох переплітаються, доля продовжує іронізувати, а кохання веде їх за власним сценарієм. На новорічні свята час повірити у справжні дива.

Премії до Дня ЗСУ

Українському письменнику, драматургу та кіносценаристу Богданові Жолдаку за кіноповість «Укри» присуджено Премію ім. Б. Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва. Також лауреатом премії став художній керівник Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України Дмитро Антонюк: за музику до пісні «Ніхто, крім нас». Дві Премії в розмірі десять тисяч гривень кожна присуджуються до Дня Збройних Сил України.

У Луцьку читали твори Лесі Українки

2–5 листопада 2015 року у Волинському театрі ляльок (Луцьк) тривав ХІХ Всеукраїнський конкурс професійних читців ім. Лесі Українки. Конкурс, заснований Національною спілкою театральних діячів України, до 2014 року відбувався в Ялті, але після анексії Криму Росією проводиться на Волині за фінансової підтримки Управління культури обласної державної адміністрації. У конкурсі, який має два тури (1-й – виконання творів Лесі Українки, 2-й – твори української класичної та сучасної поезії і прози), взяли участь професійні актори театрів та концертних організацій, студенти мистецьких вишів Києва, Запоріжжя, Львова, Чернігова. Їх оцінювало журі на чолі з народною артисткою України Раїсою Недашківською та головою Національної спілки театральних діячів України, народним артистом України Лесем Танюком.Членом журі була і головний редактор «Кіно-Театру» Лариса Брюховецька, яка вручила переможцям книжки з серії «Бібліотека журналу “Кіно-Театр”». 2 листопада на церемонії урочистого відкриття та покладання квітів до підніжжя пам’ятника Лесі Українці вірш «Королівна» прочитала актриса Волинського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка Людмила Натанчук. Того ж дня учасники конкурсу побували на екскурсії у Колодяжному, в літературно-меморіальному музеї-садибі Лесі Українки.

Відкриття меморіальної дошки Віктору Івченкові

9 листопада на корпусі Першого павільйону Національної кіностудії ім. О. Довженка було відкрито меморіальну дошку Віктору Івченкові – кінорежисеру і педагогу, одному із засновників кінофакультету – нині Інституту екранних мистецтв КНУТКТ імені І. Карпенка-Карого. На урочистому заході були присутні учні та близькі кінорежисера. Ідея створення меморіальної дошки вчителю належить режисеру Володимиру Савельєву. Втілив її одеський скульптор Олександр Токарєв.

Дорослі кроки анімації

З 19 по 22 листопада в київському Будинку кіно відбувалися покази XXIІ МФ анімаційних фільмів «Крок-2015: У рідній гавані». Було показано фільми з 33 країн. На відміну від минулорічного молодіжного спрямування фестивалю, цього разу в конкурсі взяли участь великі майстри світової анімації, яких оцінювало професійне журі. Програму розділено на два конкурси – національний і міжнародний. Ґран-прі Міжнародної конкурсної програми було присуджено російській стрічці «Вовк Вася» (реж. Катерина Соколова). Ґран-прі Національної програми було присуджено стрічці «Тук-тук», яку створили Андрій Ковальов і популярна музична група «Brunettes shoot blondes». Польська режисерка Ізабелла Плючінська показала ретроспективу своїх кращих фільмів та провела майстер-клас під назвою «Емоції в пластиліні». «Крок» показав ретроспективу робіт Степана Коваля, якому влітку виповнилося 50 років.

Микола Бажан і кіно

Протягом жовтня–листопада Київський літературно-меморіальний музей-квартира М. Бажана (філія Національного музею літератури України) спільно з Центром Довженка та кінотеатром українського фільму «Ліра» провели цикл заходів «Микола Бажан і кіно» з метою популяризації кінознавчої спадщини письменника й ознайомлення громадськості з його творчістю сценариста і кінокритика. Серед заходів – вечір-кіноекскурсія з Ларисою Брюховецькою і Яриною Цимбал. Глядачі мали унікальну нагоду переглянути кінофільми за сценаріями Миколи Бажана, що збереглися: «Право на жінку», «Квартали передмістя», «Алім».


Корисні статті для Вас:
 
Небезпечно вільний Параджанов2004-02-11
 
Незапланована свобода2004-02-11
 
Богдан Бенюк: "Головне - щоб у мене вірив режисер"2012-03-04
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2016:#1

                        © copyright 2024