Юрій Мицик Перейти до переліку статей номеру 2016:#3
Українські зірки Голлівуду Віра й Таїсса Фарміґи


На перше місце з сестер безперечно треба поставити Віру. Віра Енн Фарміґа (Vera Ann Farmiga) народилась 6 серпня 1973 року в м. Кліфтон (округ Пассеїк, штат Нью-Джерсі, США) в родині (була другою з семи дітей) заможних українських емігрантів. Її батько Михайло працював комп’ютерним системним адміністратором, а мати Люба – вчителькою початкових класів у місцевій школі. До шести років Віра майже не розмовляла по-англійськи, а тільки українською, якою володіє дотепер. Вона вчилася в українській католицькій школі, була членом «Пласту», тоді ж виступала в українському ансамблі народних танців. Дівчина дуже любила танцювати і досягла в цій царині неабияких успіхів. Як солістка ансамблю «Сизокрилий» об’їздила всю Америку, однак потім все ж облишила хореографію. Після цього надумала стати… офтальмологом! Та після закінчення школи у 1991-му вона вирішила вступати до Сиракузького університету на факультет візуальних і виконавчих драматичних мистецтв (закінчила 1995 р.). До навчання Віра ставилася серйозно, тому невдовзі стала однією з кращих учениць у своїй групі. Спершу виступала в студентських спектаклях. А пізніше зуміла пробитися на Бродвей, де з 1996-го року працювала як актриса на заміну в спектаклі «Taking Sides». У кіно дебютувала 1997 року в романтичному телефільмі «Пагорб троянд» (Rose Hill). Через рік актриса взяла участь у декількох телестрічках, серед яких найкращою стала багатосерійна історична «Рев» (Roar) з Хітом Леджером (Heath Ledger) у головній ролі. В цей період актриса знімалася в Австралії, де здобула добрий досвід. Хоча стрічка «Рев» отримала не дуже прихильну пресу, однак Віра стала вже професійною акторкою, граючи як на сцені, так і в кіно. В цей час вона виходить заміж. Її перший шлюб з французьким актором Себастьяном Роше тривав вісім років (1997–2005) і закінчився розлученням, але в другому (вересень 2008) з музикантом синті-поп-групи Ренном Хоукі Віра знайшла своє сімейне щастя. У цьому шлюбі вона народила двох дітей: сина Фінна МакДоннела (15.01.2009) і доньку Ґітту Любов (4.11.2010).

1998 р. на екрани вийшов фільм «Повернення в рай» (Return to Paradise). Він, а також серіал «Trinity», принесли акторці однозначний успіх, хоч справжня слава прийшла до неї трохи пізніше. На початку 2000-х Віра знялася в кількох касових фільмах, зокрема в романтичній комедії з Річардом Гіром і Вайноною Райдер «Осінь у Нью-Йорку» (Autumn in NewYork) і кримінальному трилері «15 хвилин» (15 Minutes) із Робертом де Ніро. У 2005 році від асоціації Los Angeles Film Critics Association вона отримала премію в категорії «краща актриса» за роль у фільмі-шедеврі «До останньої риски» (Down to the Bone, 2004). У 2007-му Віра зіграла головну роль в американо-корейській драмі «Ніколи назавжди» (Never Forever) про мешканку Нью-Йорка, котра змушена платити незаконному іммігранту з Кореї за секс з нею заради вагітності і порятунку власного шлюбу. Її робота заслужила похвали багатьох кінокритиків, які охарактеризували її як «кращу американську актрису, про яку ви ніколи не чули». У 2008-му Віра вкотре довела свою акторську майстерність у фільмі «Хлопчик у смугастій піжамі», який є одним із кращих фільмів про трагедію Голокосту. Там вона грає дружину есесівського офіцера – коменданта концтабору, фанатичного нациста. Вони з двома дітьми переїжджають до власного будинку, який стоїть біля місця «роботи» коменданта. Їхній восьмирічний син Бруно, нудьгуючи без друзів, блукає біля концтабору (вважаючи, що ув’язнені – це фермери, які чомусь ходять у піжамах), знайомиться і здружується з сином одного ув’язненого, єврейським хлопчиком-однолітком. Оскільки тому не вільно виходити за межі табору, Бруно сам приходить до нього, попередньо перевдягнувшись у смугасту «піжаму» – одяг ув’язнених. Але в’язнів женуть у крематорій (до останньої миті діти думають, що це душ). Тим часом дружина коменданта зчиняє тривогу, солдати з собаками шукають хлопчика. Коли героїня Віри знаходить синів одяг біля дроту-огорожі концтабору і бачить дим, що виходить з труб крематорію, вона все розуміє і заходиться в страшних риданнях… Мало хто з актрис так сильно передавав людське горе на екрані…

Зігравши Алекс Горан у фільмі Джейсона Райтмана за бестселером В. Кірна «Мені б у небо» (2009), Віра Фарміґа була номінована на кілька кінопремій, зокрема й на премію «Оскар» (2010) у категорії «Краща жіноча роль другого плану». В центрі фільму, котрий можна охарактеризувати як психологічну драму, – працівник важливої фірми (його грає Джордж Клуні), який виконує неприємні обов’язки – звільняє службовців. Це наклало відбиток на його характер. Добрий сам по собі, він виробив своєрідний імунітет до страждань людей, яких мусить звільнити; живе самотньо, сенс життя бачить у безкінечних службових подорожах літаком. На цьому шляху його доля перетинається з долею героїні Віри, яка літає так само часто. Красива світловолоса жінка приваблює його увагу, між ними зав’язується роман, але його фінал, так само, як і доля героя Клуні, лишається неясним. Цей фільм без типового голлівудського «хепі-енду» не випадково привернув увагу кінокритиків, і не випадково гру Віри в ньому було високо оцінено. Актриса відома також за ролями у кількох успішних блокбастерах: «Вторгнення» (Breaking and Entering), «Маньчжурський кандидат» (The Manchurian Candidate), «Відступники» (The Opportunists) Мартіна Скорсезе, «Код доступу» (Source Code), «Втікай не оглядаючись» (Running Scared). У 2013-му Фарміґу було номіновано на премію «Еммі» за роль Норми Бейтс у драматичному телесеріалі «Мотель Бейтса» (Bates Motel). Найсвіжіші ролі Віри – у фільмі жахів «Закляття» (The Conjuring, 2013), романтичній комедії «У Мідлтоні» (At Middleton, 2013) та судовій драмі «Суддя» (The Judge, 2014) з Робертом Дауні-молодшим і Робертом Дювалом. Як бачимо, це серйозна актриса широкого діапазону. Пробує Віра свої сили і як режисер. У 2011 році відбувся її режисерський дебют: вона зняла глибоку релігійну «протестантську» драму «Цей темний світ» (інша назва «Небо і земля») (Higher Ground, 2011), у якій зіграла головну роль.

Слід відзначити, що актриса є українкою не лише по крові і мові. Вона цікавиться тим, що відбувається на її історичній батьківщині, а її серце б’ється в унісон з серцями переважної більшості українців. Так, вона висловлювала солідарність з Майданом у 2014 р., а в популярній програмі Дейвіда Леттермена на американському телебаченні засудила агресію Росії в Україні.

Віра Фарміґа по праву зайняла місце серед провідних кінозірок Голлівуду. Сьогодні її фільмографія нараховує близько 40 стрічок, і цей список постійно зростає.

Таїсса Фарміґа

Шляхом акторської кар’єри сестри-кінозірки пішла й молодша сестра Віри – Таїсса (Taissa Farmiga), наймолодша з семи дітей у родині Михайла і Люби. Вона народилася 17 серпня 1994 р., вчилась у школі, захоплювалася спортом і, звісно ж, замислювалася про вибір професії. Тут своє слово сказала старша сестра Віра (старша на 21 рік), яка наполягла на участі Таїсси у зйомках свого фільму «Цей темний світ». Цю роботу Фарміґи-режисера дуже добре сприйняли колеги і кінокритики на кінофестивалі Sundance, як і майстерність Фарміґи-молодшої: відзначалось, що Таїсса має великий творчий і акторський потенціал. Після вдалого старту Таїсса остаточно вирішує присвятити себе кінематографу. Далі (2011) був психологічний серіал «Американська історія жахів» (American Horror Story), де їй дісталася головна роль Вайолет Хармон (героїню в дорослому віці грає Віра). Цей фільм укріпив професійний вибір Таїсси. Фільмографія її поки що невелика, але вдалий початок зроблено, і є всі підстави сподіватися, що в молодої актриси хороші перспективи…


Корисні статті для Вас:
 
Українські зірки Голлівуду Еріка Майя Єлиняк (Erika Maya Eleniak)2016-01-01
 
Українські кінозірки Голлівуду. Майк Мазуркі (Mike Mazurki)0000-00-00
 
Українські зірки Голлівуду. Сестри Наталі і Лана Вуд2016-04-11
 

 

 

Перейти до переліку статей номеру 2016:#3

                        © copyright 2024